Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillfälligheterna förde Vanessa & The O´s samman

Annons
James Iha, Andreas Mattsson, Niclas Frisk och Vanessa Quinones. Tillsammans utgör de Vanessa & The O´s som förenas av personkemin snarare än musiken. Nu albumdebuterar bandet som blandar sval fransk sång med symmetrisk pop.


Ett försenat flyg kan mycket väl vara hemligheten bakom albumdebuterande Vanessa & The O´s vara eller icke vara. Om inte Niclas Frisk hade missat flyget till Nina Perssons och A Camps videoinspelning i New York hade den förre Smashing Pumpkins-gitarristen James Iha aldrig behövt rycka in som body double åt Frisk. Men så skedde och mötet ledde till ett musikaliskt samarbete tillsammans med Popsiclemedlemmen Andreas Mattsson och den franska sångerskan Vanessa Quinones. 2003 bar det frukt i form av en ep, "Plus rien". Nu kommer debutalbumet "La Ballade d´O" som släpps den 25 maj.

- Det är inte musiken som förenar oss utan snarare humor och att det stämde på ett personligt plan. Det uppstod en spännande dialog hela tiden. Och det är väl så, man hittar några liktänkande människor och sätter dem under samma tak och så blir det något, säger Niclas Frisk.

Och visst är de musikaliska referenserna ganska olika dessa bandmedlemmar emellan. Mixen av erfarenheter från indiepoppiga Popsicle, retrohyllande Atomic Swing och hårt rockande Smashing Pumpkins för inte direkt tankarna till den svala, atmosfäriska pop på franska och bruten engelska som Vanessa & The O´s presenterar. Niclas Frisk beskriver en leda över rockbandsformatet och en längtan efter att göra något annat med människor som kommer från en annan musikalisk bakgrund.

- Det är spännande det här med vad som är smak. Jag är väldigt lättledd när det gäller smak. Börjar jag umgås med någon så dyker jag ofta upp med likadana kläder utan att jag vet om det, lite för ofta, fast undermedvetet. Det är samma sak med musik, sätter man några personer i ett rum så utvecklas en sorts kollektiv smak. Man upplever något genom en annans öron eller ögon, säger Niclas Frisk.

Vanessa Quinones, vars sång påminner om Nicos och Francoise Hardys, har tidigare mest rört sig i dansvärlden och har spelat in skivor på brittiska skivbolaget Heavenly. Hon har även gjort en dansversion av Velvet Underground-låten "Sunday Morning" tillsammans med Lou Reed och skriver just nu låtar åt St Etienne-sångerskan Sarah Cracknells soloprojekt. Efter att ha jobbat ensam i flera år längtade hon efter att jobba tillsammans med andra. Genom gemensamma bekanta fann hon James Iha, Andreas Mattsson och Niclas Frisk.

- När vi började jobba ihop trodde jag att de hatade mig de första dagarna. Jag bombarderade dem med olika idéer och jag gjorde det på mitt eget sätt. Men efter kanske tre dagar hade vi verkligen funnit varandra och blev vänner. Det var då jag insåg att jag inte längre skrev bara för mig själv utan att vi alla var en del av det här, säger hon på telefon från London.

Låtarna har bandet skrivit och spelat in på hotellrum och i lägenheter periodvis under de senaste tre åren - omväxlande i Stockholm, London och New York. När materialet började kännas färdigt kontaktades producenten Pelle Gunnerfeldt som portförbjöd alla bandmedlemmar i studion medan han satte sin prägel på musiken.

- Eftersom vi har suttit med det där vid datorn så länge, så tog låtarna en helt annan väg när han gjorde sitt. Det var skönt med en utomstående som tyckte till. Den första låten han mixade var "Plus rien" och när jag hörde den blev jag rädd. Det är bland det bästa jag vet med musik och det händer väldigt sällan. Det var ett sådant avgrundsdjup i trummor och bas att man fick gåshud fast man själv var inblandad, säger Andreas Mattsson.

Vanessa & The O´s är visserligen ett band, men hittills har de aldrig stått på scen tillsammans. Det hindrar dem dock inte från att planera in ett antal spelningar i Sverige i sommar. Det blir ett komplicerat pusselläggande att få ihop alla bandmedlemmar till ett och samma ställe, inklusive bandets ende världskändis James Iha. Niclas Frisk reflekterar över sin bandkamrats kändisstatus:

- Jag aldrig har varit något större Smashing Pumpkins-fan. Men jag tänkte på det när han gick omkring och klippte min gräsmatta: Han som klipper gräsmattan där, han finns med som tecknad figur i "The Simpsons". Då fick jag lite "Lassie"-perspektiv. (PM)


Fakta Vanessa & the O´s:

Medlemmar: Andreas Mattson, Niclas Frisk, Vanessa Quinones, James Iha.

Diskografi: Ep-skivan "Plus rien" som släpptes 2003.

Aktuella: Den 25 maj släpper de sitt debutalbum "La Ballade d´O". I sommar planerar de ett antal gig i Sverige. Inga datum är dock spikade ännu.

Mer läsning

Annons