Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tim Burtons stora äventyr

/

Han passade aldrig in hos Disney, men när han får fria händer gör han underverk. Tim Burton är aktuell med nya versionen av Kalle och chokladfabriken.

Annons
Tim Burton föddes i Burbank i Kalifornien 1958. Redan som liten pojke kände han sig utanför, till och med i sin egen familj. I intervjuer har Tim Burton diskuterat sin uppväxt och relationen till föräldrarna öppenhjärtigt.
Nu när jag ser tillbaka, så är det ganska så uppenbart för mig att mina föräldrar var deprimerade, och jag kände alltid en djup, mörk sorgsenhet genomsyra atmosfären i deras hus, berättade Tim Burton för Kristine McKenna 2001.
Senare skulle känslan av utanförskap bli temat i många av hans filmer. I Big fish utforskar han konflikten mellan far och son och i Edward Scissorhands att vara annorlunda till det extrema.
Ända sedan barndomen har Tim Burton varit en duktig tecknare och efter grundskolan gick han vidare till en konstskola. Disney anställde honom sedan som animatör och han fick relativt fria händer att göra en första kortfilm, Vincent, 1982. Vincent och de följande kortfilmerna Hans och Greta och Frankenweenie föll inte Disney i smaken, och Tim Burton själv var djupt olycklig på arbetsplatsen.
Ta bort delar av din hjärna och bli en zombie-fabriksarbetare, har han sagt om att jobba på Disney i en intervju.
Men så fick han chansen att göra en långfilm. Pee-Wee's big adventure kom 1985, den blev aldrig släppt i Sverige men är välkänd i hemlandet USA. Pee-Wee Herman är ett barn som spelas av en vuxen man (Paul Reubens) och filmen har blivit något av kult. Det speciella med Tim Burton är att ingen film är den andre lik, och det blev uppenbart när hans nästa film, Beetlejuice, kom ut. Pee-Wee var något av en barnfilm; Beetlejuice är ännu svårare att definiera den har drag av komedi, skräck och drama. Burtons filmer är ofta allt och inget på en och samma gång. Men regissören har ändå något speciellt som går som en röd tråd genom alla filmer. Nämligen den visuella upplevelsen. När Tim Burton lagt vantarna på en film så kan man lita på att den kommer att utmärka sig från det vanliga Hollywood-utbudet.
Efter att filmbolagen sett vilken succé Beetlejuice gjorde på biograferna i USA så vågade de anlita Burton som regissör för den allra första Batman-filmen. Som vanligt när en serietidning ska bli film protesterade fansen mot nästan allt, från valet av skådespelare till manus, men faktum är att filmen blev en succé. Och trots sitt löfte om att aldrig göra uppföljare, så blev det just Burton som fick regissera även Batman returns. Filmerna Ed Wood och Mars attacks! lämnade också avtryck i filmhistorien. I Edward Scissorhands jobbade Tim Burton med Johnny Depp för första gången, och samarbetet fortsatte i bland annat Ed Wood, Sleepy Hollow och senaste filmen Kalle och chokladfabriken. Det är tydligt att Johnny Depp är en av Burtons absoluta favoritskådespelare.
Men Tim Burton har inte glömt sin bakgrund inom animation. 1993 kom A nightmare before christmas, en helt animerad film där Burton stod för karaktärerna och handlingen, men överlät regin till Henry Selick. I år har Tim Burton återvänt till animationen och skapat Corpse bride, som ännu inte släppts i USA. Däremot toppar Kalle och chokladfabriken biolistan. För trots de bisarra och smått morbida dragen i hans filmer, så verkar Burton veta vad som säljer. Eller så är han helt enkelt bara skicklig.

Fakta:

Född i Burbank, Kalifornien 1958.
Pappan var en baseballspelare och ville få Tim Burton intresserad av sport.
Han använder gärna sina flickvänner i filmerna. Nuvarande flickvännen är Helena Bonhem Carter som han även har ett barn tillsammans med.
Jobbar tillsammans med kompositören Danny Elfman i de flesta av hans filmer.

Filmer i urval

Pee-Wee's big adventure (1985)
Beetlejuice (1988)
Batman (1989)
Edward Scissorhands (1990)
Batman returns (1992)
Ed Wood (1994)
Mars attacks! (1996)
Sleepy Hollow (1999)
Apornas planet (2001)
Big fish (2003)
Kalle och chokladfabriken (2005)
Corpse bride (kommande)

Mer läsning

Annons