Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tinariwen spelar ökenblues i Sundsvall

/
  • Ordet Tinariwen betyder öken. Gruppens storlek växlar, men i vilken skepnad som helst är Tinariwen den mest kända manifestationen av tuaregisk musik.

Några valde vapnen, andra gitarrerna.
De beslöjade tuaregerna, nomader i Sahara som bekämpas i sina hemländer, träder nu i stället in på världens musikarena.
I maj spelar gruppen Tinariwen sin suggestiva kamelvaggande musik i Sundsvall.

Annons
Vissa har varit soldater i Gadaffis armé. Och själva gruppen bildades i arméläger i Libyen.
Ofta kan musiken kan vara ett bättre vapen i kampen för värdighet och respekt än geväret. Fast de blåklädda tuaregerna, ett nomadiserande berberfolk i Sahara, utsätts för förtryck, arbetslöshet och massakrer av regimerna i sina nuvarande hemländer sprids deras förbjudna musik över världen.
Tinariwen, hemmahörande i Mali, har bytt ut de traditionella stränginstrumenten mot elgitarrer och blandar tuaregmusik med influenser från rock och reggae. Resultatet blir en ökenblues, en lunkande rytm som exempelvis BBC gillade så mycket att det gav gruppen sin World Music Award 2005.
Den 22 maj spelar gruppen på Pipeline i Sundsvall och fortsätter sedan till Söderhamn, Stockholm, Malmö och Göteborg.
Vi har valt Pipeline för att vi tror att man gärna står och dansar när man njuter av musiken, säger Håkan Nordman från Sundsvalls kommun, som tillsammans med Musik i Västernorrland bjudit in gruppen.
Den senaste cd:n, Amassakoul 'n' Ténéré, låg länge etta på världsmusiktoppen. På scenen är Tinariwenmedlemmarna färgstarka i sina turbaner och slöjor.

Mer läsning

Annons