Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio år av stjärnglans

/
  • 23 000 besökare på Norrporten arena ville följa Gyllene tiders återtåg sommaren 2004.
  • Per Gessle har varit den flitigaste bokningen då han uppträtt i tre konstellationer - ensam, med Gyllene tider och med Roxette. Bilden är från när Gyllene tider spelade inför massiv publik 2004.
  • 23 000 besökare på Norrporten arena ville följa Gyllene tiders återtåg sommaren 2004.
  • Rod Stewart vet hur man underhåller en publik. Rockikonen tilldelades högsta betyg av Sundsvalls tidnings Per-Roger Carlsson efter sitt uppträdande 2008. Carlsson beskrev konserten som ett
  • Robert Wells var först ut att göra konsert på Norrporten arena med sin långkörare Rhapsody in rock. När den flinka pianisten med den långa manen gjorde första uppträdandet hette arenan dock fortfarande Sundsvall park arena. Något den skulle göra ända fram till 2006 då det nuvarande namnet togs i bruk.
  • Sir Elton John levde upp till stjärnmyten och var ordentligt hemlig och reserverad när han anlände 2003. Konserten blev allt annat än anonym då stjärnan levererade.
  • Marie Fredriksson och Roxette valde att förlägga sin turnépremiär till Sundsvall och comebacken från det forna superbandet gav reaktioner. Det märktes dock att det var ett tag sedan bandet var på sin topp och premiären blev aningen ojämn.
  • Don Henley visade varför han och Eagles ses som ett av de största banden i rockhistorien då man bjöd på en imponerande spelning ifjol. Bandet behärskade både sång och instrument och lyckades skapa en varm stämning trots vädret.
  • Kvällen stora dragplåster Bryan Adams blir första representanten från Kanada att inta scenen på Norrporten arena.

En från Halmstad. Två britter. Ett gäng rockare från Kalifornien.

Stjärnorna på Norrporten arena har kommit från hela världen de senaste tio åren.

I kväll gör en kanadensare entré.

Annons

Det började med celebert besök redan vid invigningen. Anrika men något för träiga och daterade IP hade fått ny kostym och inte mindre än Hans majestät konungen var den som officiellt slog upp portarna för arenan år 2002. En arena som nu på allvar kunde vara med och slåss om de riktigt stora akterna. Och efter kungens gästspel skulle det under det närmsta decenniet, med ganska jämna mellanrum, droppa in en och annan superstar.

Samma år som invigningen inledde pianovirtuosen Robert Wells konsertkavalkaden, då han i augusti gick lös med sitt Rhapsody in rock. Arrangörerna märkte att musik var något som fungerade på platsen och satsade året därpå på en annan herre bakom piano. Den något korthårigare sir Elton John svepte in i Sundsvall med obligatoriska divalater värd en adlad brittisk musiker. Mannen med de obskyra glasögonen visade att man inte säljer två hundra miljoner album och blir invald i Rock and roll hall of fame utan att det påverkar hur man turnerar. En väldigt anonym sir Elton John gjorde sitt yttersta för att vistelsen skulle ske så smärtfritt som möjligt med minsta möjliga närkontakt. Inga intervjuer, hårda restriktioner för foto och en allmänt folkskygg stjärna. Konserten då? Jorå, trots att han kämpade med en förkylning blev det en briljant tillställning där sir Elton John visade klass.

Någon som har blivit lite av arenans hustomte är Per Gessle som gjorde sitt första framträdande i augusti 2003. För att bli mångmiljonär gäller det att ligga i, så Harplinges främsta musikexport valde att återvända till Norrland och Sundsvall två gånger till under de närmsta åren.

Den andra gången var under Gyllene tiders återtåg 2004, där hela Sverige blev febrigt över 1980-talsbandets comeback. 23 000 betalande kom för att sjunga "sommartider hey, hey" och bli en del av det omåttligt populära segertåg som kvintetten rattade genom Sverige. Totalt nästan en halv miljon såg bandet under sommaren, och mottagandet i Sundsvall blev precis lika varmt som i övriga Sverige.

Gessle gillar bevisligen att göra saker rejält och tyckte att Norrporten arena var passande att lägga turnépremiären på när Roxette gjorde comeback 2010. Roxette alltså. Duon Marie Fredriksson och Per Gessle var ett av världens största band under slutet av 1980-, och början av 90-talet, och har bland annat fyra singelettor på amerikanska Billboardlistan, samt ett par världsturnéer att skryta med. På Konsertfestens första år märktes tyvärr sviterna av Marie Fredrikssons sjukdomsproblem och sången fick stundtals lida. Trots att det hela blev en svajig och ojämn historia, gjorde ändå gruppen intryck på Sundsvallspubliken, och spelningen blev startskottet på ännu en världsturné för gruppen följande år.

Något svajigt intryck blev det direkt inte när legenderna i Eagles kom på besök i fjol. Maken till samspelta och skickliga musiker skådas sällan och trots bitter kyla kunde bandet, med ett väl tilltaget antal kompmusiker, ändå ge vibbar av hemtrakterna Kalifornien. De inre schismerna som det talades om innan besöket syntes väl inte direkt på scenen, men det kan lätt konstateras att finliret vägde upp ett annars tråkigt scenspråk. Här har Don Henley med flera en del att lära av ett energiknippe från London.

Rod Stewart snurrade på mickstativet, gjorde piruetter och bjöd på annan typisk "Hot Rod" - koreografi i en bejublad show på Norrporten arena 2008. Att rockräven vid det laget närmade sig pensionen syntes inte då han fick majnatten att skjuta i höjden med en mix av jazz, rock och finstämt.

När nu Kanada i kväll skickar sitt bidrag i form av Bryan Adams är det upplagt för ännu en folkfest. Om sommaren 2012 är lika rolig som den 1969 bevisligen var för sångaren återstår att se.

Annons