Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjatigt och klichéfyllt riddarpekoral

Kingdom of heaven

Annons
Betyg: 2

Seanste åren har vi fått Troja, Alexander, och Ringen-trilogin - storslagna, episka mastodontfilmer om en hjälte som för en mycket tydlig kamp mellan det goda och onda. Varför Ridley Scott valt att göra ännu en är en gåta. Särskilt då han inte till för mycket nytt, förutom att muslimerna i filmen framstår som de goda. Annars är det samma svulstiga krigspekoral en gång till.
Filmen utspelas på 1100-talet och handlar om Balian (Orlando Bloom), som i sökandet efter sin förlorade gudstro till slut är den enda som kan hindra att Jerusalem, "Kingdom of heaven", ska falla i händerna på muslimerna. Utanför stadens murar står en 200.000 man stark armé, med den muslimske ledaren Saladin i spetsen. Han har svurit på att ta tillbaka Jerusalem, efter att staden erövrats under det andra korståget,.
Orlanda Bloom är alldeles för tvålfager och finlemmad för att platsa som härförare. Att han på nolltid går från smed till fulländad svärdsfäktare är också rätt svårt att smälta. Likaså är Eva Green som drottning Sibylla inte tillräckligt eldig i rollen som listig kvinna som går sin egen väg. Inte heller när hon insett sitt nederlag blir hon trovärdig.
Behållningen är en stramt spelad Jeremy Irons, som gör vad han kan av sin undanskymda roll. Även Liam Neeson, som Balians fader, sköter sig bra.

Foto: Twentieth Century Fox

Mer läsning

Annons