Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjej-Volvon ställs ut på Röhsska

Annons
De gjorde en Volvo utifrån kvinnliga bilägares specifika önskemål. I våras belönades de nio kvinnorna bakom tjejbilen Volvo YCC med Torsten och Wanja Söderbergs designpris. Nu visas tjejvolvon på Röhsska museet.


- Det stora intresset för Volvo YCC gör att vi kan gå vidare och överföra många av idéerna från konceptbilen till nya Volvo-modeller, säger Maria Uggla, en av kvinnorna bakom tjejbilen.

Konceptbilen Volvo YCC väckte sensation när den 2003 första gången visades på bilsalongen i Genéve. Aldrig tidigare hade en bil konstruerats utifrån de krav som kvinnliga kunder gett uttryck för i olika undersökningar.

- Det visade sig att kvinnor är mer krävande kunder och ställer högre krav på sina bilar än män i motsvarande undersökningar, säger Maria Uggla.

Sikten är det största problemet för många kvinnor och småväxta män i bilar som annars är konstruerade med utgångspunkt från genomsnittsmannen.

- Kvinnor och mindre män får oftast välja om de ska se dåligt eller nå ned till pedalerna. Så vi började exteriört genom att sänka motorhuven, säger Maria Blom.

Interiört blev lösningen ett system som automatiskt ställer in sätet, pedalerna och ratten individuellt efter föraren.

- Kvinnor vill ha mycket bättre förvaringslösningar än vanliga bilar erbjuder. Vi plockade därför bort växel- och handbromsspaken från tunneln mellan sätena. Därigenom fick vi plats med små och stora fack för portfölj eller handväska, mobil, pengar och andra prylar, säger Maria Uggla.

Baksätet gjordes om så att det enkelt går att fälla upp som en biostol så att man lätt kan ställa in en resväska. Sätena gjordes också löstagbara så att man kan tvätta klädseln, byta till en varmare på vintern eller om man bara vill ha en ny färg.

Den sportiga YCC:n kommer aldrig att sättas i produktion. Däremot ska många av designgruppens idéer tas till vara i kommande Volvomodeller.

Alla nio pristagarna utom Cindy Charwick, som har gått till Volvo Lastvagnar, jobbar kvar på bilfabriken i Göteborg. I våras utsågs hela gruppen till årets kvinna inom bilindustrin av den internationella biltidningen Automotive News.

I utställningen "Volvos konceptbil YCC" visas bilen och hela designprocessen bakom framtagningen av bilen. Den pågår i mellan den 4 november och 8 januari. (PM)

Torsten och Wanja Söderbergs pris

Mer läsning

Annons