Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tokbantning och sprittips i Femman i höst

Annons
En landskamp i tokbantning, tips om vin och sprit och ett motormagasin utan tekniska fakta - är några av nyheterna i Kanal 5 i höst. Om kärlek på lasarett handlar den nya dramaserien "Grey´s anatomy" och tittarsuccén "Desperate housewives" rullar vidare.

"Biggest loser" är dokusåpan där sex extremt överviktiga killar och tjejer i lag från Norge, Danmark och Sverige tävlar om vem som kan banta hårdast på tio veckor. Det smalaste laget vinner en kvarts miljon kronor medan deltagaren som har tappat flest kilon belönas med en halv miljon.

- För våra deltagare handlar det om att byta livsstil nu eller att dö i förtid. Det är den bistra sanningen, säger programledaren Martin Björk.

Han ska leda tävlingsmoment och se till att invägningen av deltagarna som inleder varje program går rätt till. Han kommer också att fresta deltagarna med kylskåp fyllda av godsaker.

Fitnessmodellen Pauline Nordin, som två år i rad har vunnit SM i bodybuilding, coachar det svenska laget. Hon ska hjälpa deltagarna med kosten, träningen och motivationen.

- Bara diciplin och stenhård träning leder till bra resultat. Jag tänker servera verkligheten för deltagarna i stället för att linda in allting i bomull, säger hon.

Serien spelas in i ett slott i Estland. Efter tio program åker deltagarna hem och möter vardagslivet. Flera månader senare samlas de igen, den som då har lyckats hålla vikten bäst vinner.

Livsstilsprogram med fokus på alkohol är vi inte vana vid i Sverige. I serien "Drickbart" ska krögarna Micke Mårdstam och Ola Eklund lära tittarna det mesta de behöver veta om vin, sprit och öl.

- Vi vill få folk att tänka på vad de dricker och när och hur de gör det. Låta kvalitet gå före kvantitet, säger Ola Eklund.

"Drickbart" ska ta upp allt vi häller i oss, kaffe, te, juice och olika typer av mineralvatten får också plats i programmen.

- Framför allt vill vi sudda ut snobbismen när det gäller vin, man ska våga erkänna att man inte är så jätteduktig. Samtidigt vill vi ge dem som nöjer sig med en stor stark, vitt eller rött när de beställer mod att pröva andra grejer, förklarar Micke Mårdstam.

För första gången på många år drar Kanal 5 i höst i gång ett motormagasin. Thomas Lindberg från "Äntligen hemma" i TV4 blir värd för den nya serien "Autobahn".

- Det ska handla om nöjet att köra bil. Varför man ska köpa en viss bil, vilka som gör det och vad som är speciellt med den. Det blir inget om teknik och ekonomi och jag ska absolut inte dela ut rattar eller andra betyg även om jag testkör en del åk, säger han.

I ett av programmet lyckas Thomas Lindberg nästla sig in i den exklusiva lowriderkulturen i USA. Gängen består oftast av mexikanska invandrare som glider runt i extremt sänkta Impalor från 60-talet. Ibland dyker det upp bilälskande kändisar, exempelvis gitarristen Mathias Färm i Millencolin, som ställs inför olika utmaningar.

Ett nytt grepp i göra-om-genren är serien "Homestyling" där experter inom den nyetablerade näringen homestaging förvandlar riktiga råttbon till drömhus och topplägenheter inför en kommande försäljning.

- Det handlar mer om scenografi än inredning, vi flyttar ju inga väggar och så. Vi lyfter fram det bästa i ett hem i syfte att säljaren ska kunna få ut ett bättre pris, säger Jessica Hoffman, en av de fyra bostadsstylisterna som ska leda serien.

Säljare som anlitar en homestagingfirma kan oftast räkna med att få ut mellan omkring tio procent mer vid försäljning jämfört med om man visar upp sitt hem utan att göra någonting alls.

- Ofta räcker det med att plocka bort gardiner som kan dölja ett vackert fönster och rensa ut en del överflödiga möbler, säger Jessica Hoffman som till vardagslag jobbar med homestaging.

Det händer att folk blir så förtjusta när hennes firma har gjort om deras hem att de struntar i att sälja och väljer att bo kvar.

De bitchiga hemmafruarna Susan, Bree, Gabrielle och Lynette i "Desperate houswives" fortsätter att chockera Femmans tittare i höst. Ny är serien "Grey´s anatomy" som handlar om förbjuden kärlek, avundsjuka och karriärism bland ett gäng läkarstudenter på väg ut i yrkeslivet.

I Sverige är väl pardans något som mest förknippas med den mossiga dansbandsvärlden. I USA är dokusåpan "So you think you can dance", där ungdomar tävlar i dans, fullt möjligt. Kanal 5 hoppas att konceptet kan gå hem även i vårt land.

I den lätt regisserade realityserien "Tommy Lee goes to college" ska Femmans tittare få följa med när Mötley Crue-rockaren prövar på hur det känns att skaffa sig lite bildning under en termin på universitetet.

Femmans flaggskepp kriminalserien CSI återkommer, i höst i inte mindre än tre versioner. Nykomlingarna "CSI: Miami" och "CSI: New York" utspelar sig just på dessa platser.

Filmhösten i Kanal 5 bjuder på en svensk tv-premiär för "Harry Potter och hemligheternas kammare". Kanalen kan också visa Bond-filmen "Die another day" som tidigare bara har gått på betal-tv. (PM)

Mer läsning

Annons