Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Töntighet tog Gruffudd till Hollywood

Annons
Ioan Gruffudd har charmat tv-tittarna i "Hornblowers äventyr" och spelat i världens största filmspektakel - James Camerons "Titanic". Nu gör den walesiske skådespelaren sin första huvudroll i Hollywood.


- Jag har alltid velat arbeta med film och de gör mer film i Hollywood än i Storbritannien. Därför åkte jag dit.

Ioan Gruffudd har walesiska som modersmål och i hans välmodulerade engelska har en guttural, trolsk ton från det sjungande språket dröjt sig kvar. Mellan filmstjärneleenden skymtar en lite fumlig kille från Cardiff som fortfarande håller på att vänja sig vid det nya livet i Los Angeles.

I bioaktuella "Fantastic four" spelar han Reed Richards, en socialt underbegåvad vetenskapsman som oväntat får superkrafter. Det är Gruffudds första huvudroll i en amerikansk film.

- Jag arbetade jättehårt inför provfilmningen och jag tror att de hade svårt att hitta en skådespelare som kunde få den vetenskapliga jargongen att låta trovärdig och intressant. Och så tror jag att jag gjorde rollen roligare än de andra som provfilmade, jag försökte göra honom lite mer fumlig och töntig, berättar han.

När det gäller romantik är Reed Richards obotligt tafflig och misslyckas gång på med att få ihop det med Sue Storm (Jessica Alba). Ioan Gruffudd verkar något mera självsäker men erkänner att han också gjort en del tabbar i liknande situationer.

- Jag lider av hösnuva på sommaren och ibland nyser jag så mycket att jag får näsblod. Jag minns att när jag kysste min allra första flickvän, så tänkte jag "det här är en väldigt blöt kyss". Då insåg jag att jag blödde näsblod medan jag kysste henne. Hur obehagligt var inte det?

I Sverige är Ioan Gruffudd mest känd som 1800-talskaptenen Horatio Hornblower i tv-serien "Hornblowers äventyr" men han inledde skådespelarbanan långt tidigare. Som 14-åring fick han en roll i den walesiska såpan "Pobol y cwm" och lämnade den inte förrän han var 21. Han studerade på Royal Academy of Dramatic Arts i London och gjorde mycket tv innan han fick sin första filmroll i "Wilde" vid 24. Där spelade han mot en lika ung Jude Law - numera en av Hollywoods mest efterfrågade skådespelare.

- Jag minns hur avundsjuk jag blev när vi såg första visningen av "Wilde". Min rollfigur presenterar Oscar Wilde för Judes rollfigur och när kameran landade på honom drog hela publiken efter andan. Han var så stilig och så vacker och jag bara suckade och tänkte "om jag ändå kunde vara som han".

Men Gruffudd tog sig faktiskt snabbare till Hollywood än sin kollega. Parallellt med "Wilde" gjorde han rollen som femteofficer Lowe i "Titanic". Den upplevelsen har gett honom en avslappnad inställning till stora filmproduktioner.

- Ingenting kommer någonsin i närheten av att göra "Titanic", en så stor film kommer nog aldrig att göras igen. Så att komma till "Black Hawk down" och "Fantastic four" var inte så skrämmande, för jag hade redan haft den största upplevelsen av alla.

- När jag började filma "Titanic" var det faktiskt min andra dag på en filminspelning någonsin. Den första dagen på "Wilde" var en lördag, på söndagen flög jag ut till Mexiko och på måndagen var jag med när James Cameron stod och gastade åt alla. Det var ett elddop.

"Fantastic four" har, trots ljumma recensioner, blivit en omedelbar succé i USA. Faktum är att filmen satte stopp för nedgången i biografintäkter som oroat den amerikanska filmindustrin under hela 2005. Varje helg det här året har filmerna inbringat mindre pengar än motsvarande helg förra året.

- Det är väldigt spännande. Den är årets tredje bäst säljande film och den har brutit nedgången. Men det är lite ironiskt för det var den här helgen förra året som "King Arthur" hade premiär. Jag har egentligen bara slagit mig själv.

I den filmen spelade Ioan Gruffudd den legendariske rollfiguren Lancelot. I rollistan fanns nya Hollywoodstjärnor som Clive Owen och Kiera Knightly men också två skandinaviska karaktärsskådespelare. Gruffudds ansikte lyser upp när de kommer på tal.

- Mads Mikkelsen är en underbar skådespelare och en fantastisk kille. Han var starkast av oss också, han var dansare när han var ung så han är stilig och vältränad. Ja, jag var mycket avundsjuk på Mads.

Då var det väl tur att den fulaste killen i filmen var svensk?

- Stellan ja, med skägget och allt (skratt). Men han är en legend, jag älskar Stellan. Vilket fantastisk kille han är. Naturlig, jordnära, älskar livet - och att ta ett glas. (PM)


Fakta:

Namn: Ioan Gruffudd (uttalas Johan Griffith)

Född: Den 6 oktober 1973 i den walesiska huvudstaden Cardiff.

Bor: I Los Angeles med flickvännen och skådespelerskan Alice Evans.

Familj: Mor och far (båda lärare), lillasyster Siwan och lillebror Alun.

Filmer (i urval): "Wilde" (1997), "Titanic" (1997), "102 dalmatiner" (2000), "Black Hawk down" (2001), "King Arthur" (2004). Han har dessutom gjort åtta miniserier om Kapten Horatio Hornblower.

Aktuell: I "Fantastic four" som har premiär den 13 juli. Han har skrivit på ett kontrakt om att göra två uppföljare.

Mer läsning

Annons