Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tony Irving dömer dansen

/
  • Tony Irving har startat dansskolan Danceworld i Sundsvall. Nu blir han juryns ordförande i nya danssåpan Let's dance i Tv4, där kändisar ska tävla med Sveriges bästa tävlingsdansare. På fredag kväll är det premiär.
  • I programmet Let's dance paras kända tv-profiler ihop med Sveriges bästa tävlingsdansare. Ett av paren är Malin Watson och Peppe Eng.
  • Helena Fransson och Paolo Roberto är ett av paren i danstävlingen Let's dance.
  • På fredag börjar Let's dance där Tony Irving ska döma andra par.Här visar han sina egna kunskaper tillsammans med sin förra danspartner Ingrid Beate.
  • Från isolering till socialisering. Nu ska Big Brotherkändisen Carolina Gynning tävlingsdansa med partnern Daniel da Silva.
  • Här är hela teamet bakomk TV4:S nya danssatsning Let's dance.
  • Nu gör Agneta Sjödin comeback i TV4. Tillsammans med David Hellenius leder hon programmet Let's dance som har premiär på fredag.

Danstrenden fortsätter i tv, efter Floor Filler och So you think you can dance. Nu kommer nästa danssåpa – Tv4:s Let\'s dance - där kändisar paras ihop med Sveriges bästa tävlingsdansare. ST har pratat med juryns ordförande inför premiären på fredag.

Annons
Nu hakar Tv4 på danstrenden och parar ihop kändisar med Sveriges bästa tävlingsdansare i sin nya fredagsunderhållningen - Let\'s dance. Det första programmet har premiär på fredag kväll. Programledare är Agneta Sjödin och David Hellenius.
ST har pratat med juryns ordförande, Tony Irving, 39 år, som har undervisat i dans på Sundsvalls Danceteam sedan 1996.
- Programmet har allt. Drama, tårar och spänning. Det är en möjlighet att se kändisar utföra något som de aldrig har gjort i tv tidigare. Dessutom kommer tittarna att få se fantastisk dans, säger Tony Irving.
Tony, som kommer från England, är bosatt i Sverige sedan många år. Han har en gedigen meritlista inom dansen, med flera vinster och höga placeringar i internationella och nationella danstävlingar.
Under det senaste decenniet har han tränat flera svenska mästare bland annat Sundsvallsparet Göran Nordström och Ann Lähdet som numera är professionella latindansare.
Tony är också en mycket erfaren domare och ensam i Sverige om att ha den högsta internationella domarstatusen - Fellowship.
Nu har han startat dansskolan Danceworld, som har lokaler belägna i centrala Sundsvall.
- Jag har pendlat från Stockholm till Sundsvall ett par gånger i månaden under tio års tid för att träna danspar här. Just nu letar jag efter en lägenhet i Sundsvall.
Juryn i Let\'s dance är sammansatt av professionella domare, dansare och koreografer som kommer att bedöma deltagarnas prestation. Men även tv-tittarna har möjlighet att påverka tävlingens utgång med sina röster.
- Precis som i en riktig danstävling slås dansparen ut, ett efter ett. I det sista programmet blir det stor final med de två sista dansparen.
Let\'s dance pågår under tio veckor, med två program i veckan. På onsdagarna visas Let\'s dance backstage som tar en titt på hur det går under repetitionerna med återblickar från fredagens sändning.
- Det är så mycket som måste stämma för att det ska fungera i ett danspar. När man dessutom sätter samman en professionell dansare med en nybörjare händer det självklart roliga och oväntade saker.
Bland de mest namnkunniga kändisarna märks före detta boxaren Paolo Roberto, tv4-sportens Peppe Eng och artisten Anna Book.
De ska tillsammans med sina danspartners lära sig flera olika danser som rumba, samba, cha-cha-cha, tango, slowfox och wienervals. Under fredagskvällarnas direktsändning ska de sedan kliva ut på dansgolvet och prestera sitt allra bästa inför en kritisk jury.
- Paren måste tillsammans hitta passionen i dansen, dansa hett och professionellt och överraska alla.
Tony Irving var också med som coach och rådgivare under castingprocessen, där stor vikt lades vid att få rätt sammansättning av personer i paren.
- Det var ett av de svåraste momenten i förberedelserna. Castingteamet tog mycket hänsyn till kroppsbyggnad, benlängd, personlighet, humor och ålder.
Originalversionen av Let\'s dance - Strictly come dancing - har blivit en stor framgång på BBC i Storbritannien. Men det har även slagit igenom i flera andra länder, som USA, Danmark, Italien, Österrike, Australien och Schweiz. I maj, förra året, vann formatet första pris i klassen Variety under den prestigefulla tv-tävlingen Guldrosen i Luzern, Schweiz.
Tony Irving inser att han kommer att bli mycket exponerad som juryns ordförande i ett tv-program på bästa sändningstid.
- Ja, det har inte hunnit sjunka in riktigt än. Dessutom kommer det ju att vara direktsändning i tv. Efter att ha varit på Danmarks generalrep kan jag ärligt säga att det var det mest nervösa jag har varit med om någonsin. Men jag hoppas att det ska gå bra under kommande sändningar.
Tony ser flera fördelar med pardans, jämfört med andra former av dans. Det är en av få aktiviteter där tjejer och killar kan tävla med och mot varandra på lika villkor, man kan välja sin egen nivå och alla kan lära sig danserna, säger han.
- Dessutom utvecklar man en stor social kompetens, etik och moral inom pardanser. Det skapar också starka könsroller för den yngre generationen och tjejer och killar lär sig att samarbeta och respektera varandra.
Program som Floor Filler, So you think you can dance och nu Let\'s dance kommer att få fler intresserade av dans, tror Tony Irving.
- I England har dansprogrammen fått en oerhört stor genomslagskraft. Det blev en ökning med en miljon människor på olika danslektioner efter första säsongen.
Tony började med klassisk ballett. Men numera är hans passion de fem latinamerikanska danserna - rumba, samba, cha-cha-cha, paso doble och jive.
- Musiken och rytmerna ger utrymme för ett extremt emotionellt och passionerat framförande av just de latinska danserna. De fem danserna är också så olika att man får visa upp hela sin personlighet. Det finns en väldig spänning mellan en kvinna och en man på dansgolvet, säger Tony Irving.

Mer läsning

Annons