Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Totta Näslund är död

Sångaren och bluesartisten Totta Näslund avled på söndagsmorgonen på ett sjukhus i Göteborg efter en längre tids sjukdom, uppger anhöriga till nyhetsbyrån TT. Torsten Totta Näslund blev 60 år.

Annons
Han var en centralgestalt i 70-talets radikala musikrörelse som medlem i bland andra proggrockgruppen Nynningen som 1972 skivdebuterade med albumet \"För full hals\".

Genom Totta Näslund inledde Nynningen ett samarbete Nationalteatern i Göteborg. Det resulterade bland annat i \"Tältprojektet\" - musikrörelsens gigantiska teaterberättelse om den svenska arbetarklassens historia - som sommaren 1977 turnerade runt Sverige. Totta Näslunds sångarinsats i låten \"Aldrig mera krig\", en bön om att första världskriget skulle ta slut, är klassisk.

Samma år bildade han hobbyprojektet Nynningens och Nationalteaterns Fritidsorkester som 1981 blev heltidsprojektet Tottas Bluesband. Som soloartist har han bland annat gett ut albumen \"Totta\", 1995 och \"Duetterna\", 2001. Totta Näslund var uppvuxen i Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik men har större delen av sitt liv varit bosatt i Göteborg. (PM)

Mer läsning

Annons