Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tough Alliance vill skildra verkligheten

Annons
Hyllade Tough Alliance vill spegla sina egna liv genom låtarna. De blir sura när folk tror att de är drogromantiska. Nu släpper de sitt efterlängtade debutalbum "The new school".


Det har varit ett bra år för Tough Alliance. Bandet har släppt två ep-skivor, "Make it happen" och "Holiday", som båda hyllats av kritiker och lyssnare. Dessutom har de lyckats göra sina 15-minutersspelningar till mytomspunna snackisar. I början av april släppte de låten "Koka-Kola veins" för gratis nedladdning på nätet och nu kommer den elektroniska popduons efterlängtade debutalbum "The new school". Efter mycket vånda släpper de en skiva de knappt vågar lyssna på själva.

- Jag blir nästan skakig av att lyssna på skivan. Jag kan inte lyssna på den när som helst, man måste vara i fas med musiken. Jag blir helt ryckt ur verkligheten när jag sätter på den. Det är så känslomässigt och speciellt. För oss är låtarna allt det som det känns viktigast att prata om draget till sin spets, säger duons ena halva, Eric Berglund.

Det är han som sköter snacket denna dag eftersom bandkollegan och vännen Henning Fürst är upptagen. Han talar lugnt och eftertänksamt och motsäger helt den air av tuffhet som omgärdar Göteborgsduon. När man lyssnar på det tio låtar långa albumet hör man både uppsluppen digitalpop med stora doser in-your-face-attityd. Där finns också en släng av sommarromantik i de samplade måsskriken och vågskvalpen.

Eric Berglund beskriver plattan som en samling berättelser ur deras egna liv och han framhåller vikten av att det berättade är verkligt.

- Det känns viktigt att skriva om saker som är bra, eftersom många artister i synnerhet inom rock och pop fokuserar på lidande på ett ganska negativt sätt, vilket känns jävligt tråkigt. Skulle deras liv vara som deras texter skulle de ha tagit livet av sig för länge sedan. Det känns inte verkligt. Vi vill göra något som speglar oss som personer annars skulle det kännas det meningslöst.

Tough Alliance vill inte prata om vem som gör vad i bandet eftersom de inte vill skapa fokus runt en enskild person. De talar också ogärna om texterna i detalj då de vill lämna tolkningen till lyssnaren. Undantaget från den regeln är senaste singeln "Koka-Kola veins".

- Den handlar absolut inte om oss i första hand utan om hur vi uppfattar samhället och hur likriktat och apatiskt det känns. Att folk håller på med saker men inte vet varför, till exempel har arbeten som alienerar dem från sig själva. Det är inte så att vi tycker att vi står utanför det, man är ju alltid en del av samhället. Men en viktig drivkraft för oss är att slå oss fria från det. Att vara medveten om vad man gör och varför och inte vara bekväm med att man är en del av samhället.

Vad är koka-kola veins för något?

- Det är bara en metafor för apati och likriktning. Att ha koka-kola i venerna är väl det ultimata uttrycket för konsumtion och att inte bry sig om vad som händer eller vad man gör.

När låten vid ett tillfälle spelades på radio presenterades den som "lite drogromantik från Göteborg", berättar Eric Berglund.

- Det är så jävla tröttsamt för det har verkligen inget med något sådant att göra. Att ta droger är väl verkligen ett led i förfallet i så fall. Att någon kan uttala sig så om våra texter i public service förstår jag inte.

Att låten gavs till gratis nedladdning kan kanske ses som en kommentar till kommande lagstiftning. Enligt Eric Berglund kunde de inte rättfärdiga att få folk att betala för en låt som sedan skulle finnas med på plattan. Han ser inte nedladdning som något stort problem.

- För något år sedan läckte det ut en massa ofärdiga låtar vi gjort och det tyckte vi var asjobbigt. Samtidigt får man acceptera det. Det är lite av det fantastiska, att det inte går att kontrollera. Det ska inte finnas några regler.

"The new school" är ett efterlängtat album, men Eric Berglund och Henning Fürst låter sig inte påverkas av omgivningens förväntningar.

- Vi har så sjukt orimligt höga förväntningar på oss själva så vi tänker inte på vad andra ska tycka. Vi skulle aldrig släppa något vi var osäkra på och känner inte att folk som gillar oss nu måste fortsättamed det - snarare tvärtom. Man vill utmana dem. Det känns viktigare att ta nya grepp och få folk att hänga med än att ge dem samma grejer som förra gången.

Under förra årets spelningar sjöng Tough Alliance singback till sina egna låtar och dansade runt på scenen med basebollträn i näven. Hur kommande spelningar kommer att gestalta sig vill han inte uttala sig om. Och de som längtar efter att se bandet live får nog snällt avvakta. Eric Berglund beskriver förra årets Acceleratorturné som det jobbigaste de någonsin varit med om, så hittills är bara en spelning på Storsjöyran inplanerad.

- Vi är noga med att inte ta på oss för mycket spelningar. De är en sådan urladdning både fysiskt och psykiskt och det håller i sig i flera dagar. Det är så mycket som ska ut och det blir inte mindre ansträngande för att konserterna är korta. (PM)


Fakta Tough Alliance:

Medlemmar: Henning Fürst och Eric Berglund.

Diskografi: Ep-skivorna "Make it happen" (april 2004) och "Holiday" (novmber 2004).

Aktuella: Den 27 april släpper Tough Alliance albumet "The new school".

Mer läsning

Annons