Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgårdstomtarna slår tillbaka

Annons
Kan en man vara en snygg kvinna? Och kan man ha en trädgårdstomte på gräsmattan utan att skämmas? Utställningen "God smak" på Malmö museer nystar i härvan av fult och snyggt.


Besökarna kommer in i ett bildgalleri där den ena väggens bilder representerar god smak och bilderna mitt emot kallas dålig smak.

- Vissa kanske tror att de äntligen ska få svaret på frågan vad som är god smak, men så enkelt är det inte, säger Jenny Eliasson, intendent på Malmö museer.

Hon och projektledaren Håkan Kvist har sorterat 80 bilder i facken god och dålig smak, och de är beredda på mothugg. Särskilt ense var de heller inte under arbetet, utan har kompromissat sig fram. En leende trädgårdstomte som vilar under en buske hänger på den dåliga smakens sida, medan en flätprydd flicka med en ölsejdel i handen kvalificerat sig till den goda sidan.

- Smak kan också handla om makt. Det är något som transvestiter märker av och en lightversion har vi nog alla upplevt - som om man har fel jeans på sig i skolan, säger Jenny Eliasson.

I en del av lokalen hänger 2,5 meter höga porträtt av transvestiter och besökarna kan också titta på filmade intervjuer där de porträtterade berättar om hur de bemöts.

Utställningen är ett samarbete mellan Malmö museer och Mångkulturellt centrum i Botkyrka. Den öppnar under det pågående designåret men löper vidare in i mångkulturåret och vill diskutera hur kulturen styr vår känsla för smak.

- Smak används som ett medel att sätta oss i fack. Det är inte alltid lätt att komma från en kultur med ett annat form- och färgspråk till en avskalad nordisk lägenhet, funderar Jenny Eliasson.

En del av utställningen handlar om smak och våld. En matta täckt av bilder på kvinnoansikten leder in i ett rum fullt av kläder. Kjolarna, klänningarna och topparna är alla exempel på kläder som skulle kommenteras vid en våldtäktsrättegång om de burits av den som utsatts för brottet, menar Jenny Eliasson.

- Enligt lagen ska det inte spela någon roll vad man har på sig, men det gör det. (PM)


"God smak"

Vad: En utställning om hur kultur, etnicitet, klass, kön, sexualitet och ålder styr vår smak.

Var: På Malmö museer i Teknikens och sjöfartens hus, därefter på Mångkulturellt centrum i Botkyrka.

När: Utställningen öppnar den 2 oktober och flyttar till Botkyrka efter den 15 februari.

Mer läsning

Annons