Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trazan och Banarne myser vidare

Annons
För 25 år sedan väckte Trazan och Banarne en hel generations intresse för bananer. Nu släpps höjdpunkterna på en samlingsskiva och snart står Electric Banana Band på scenen igen.


Säg "Zwampen" eller "Banankontakt" och hör Sveriges samtliga 60- och 70-talister brista ut i sång. Genom barnprogrammet "Trazan Apansson" och orkestern Electric Banana Band gjorde Klasse Möllberg och Lasse Åberg ett outplånligt intryck på dem som växte upp i skarven mellan hippies och yuppies.

- Vi har byggt en rätt avancerad Trazankoja på Åbergs museum och den är döpoppis bland just 70-talister, de får grava nostalgiska svallningar där, säger Lasse Åberg.

- Och det går i arv, barnen som knappt har sett oss kan texterna. Det är fin indoktrinering som föräldrarna har sysslat med, säger Klasse Möllberg.

Tillsammans med Janne Schaffer utgör de kärnan i Electric Banana Band. Den 18 maj släpper de en samlingsskiva. "Electric Banana Bands och Trazan & Banarnes bästa" är en dubbelskiva med EBB:s fullmatade barnrock på den ena och djungelduons prat och visor på den andra. Här finns klassiker som "Fantomens brallor", "Min piraya Maja" och "Olyckans sång" tillsammans med sketcherna "Nicko och Pulver" och "Är bananerna fina?".

Sedan comebacken i slutet av 90-talet gör EBB ett par spelningar per år.

- Det är det som är orsaken till att bandet fortfarande finns. Det är väldigt kul att komma ihop och spela, var och en håller på på sitt håll och så strålar vi samman, säger Lasse Åberg.

I sommar gör de tre spelningar, på SVT:s "Sommarkrysset" på Gröna Lund den 3 juni (sänds den 10 juni), i Kungsträdgården i Stockholm den 6 juni och i Mariehamn den 2 juli.

- Och så jobbar vi på att eventuellt göra en julshow den 3 december i Globen. Vi får se om vi kan få ihop det så att alla blir nöjda och glada, säger Janne Schaffer.

Lasse Åberg skriver dessutom texter till en skiva med nya Electric Banana Band-låtar.

- Jag har hittills skrivit tre nya texter. En låt som heter "Fröken Öken", en text handlar om språk och en text om en varelse som är en hybrid mellan en kamel och en dront - en kamelodront som byter åsikt hela tiden. Om allt går bra kommer det att bli några till och sedan släpper vi en skiva.

Trazan och Banarne föddes 1976 när Lasse Åberg fick i uppdrag att göra julbarnprogram åt Sveriges television. Han bestämde sig genast för att bannlysa tomtar i programmet och gjorde i stället en djungelsaga med mycket musik. den blev omåttligt populär.

- I någon undersökning har vi en rätt osannolik tittarsiffra på hundra procent. Det är ju svårt att överträffa, säger Lasse Åberg.

Var berodde framgången på?

- Det är ärlig underhållning, inget tillkrånglat, säger Klasse Möllberg. Ibland blir man nästan mörkrädd av barnunderhållning, de förställer sin röst och pratar som om barnen vore idioter. Här var det rakt på och svängig musik med roliga texter. I första svängen låg vi mycket i kojan och bara luktade, det var en väldigt mysig miljö - att sända det är rätt härligt, att du kan ligga tyst i 30, 40 sekunder och känna harmonin.

- Inget Cartoon Network-tempo direkt, säger Lasse Åberg.

Bland dagens barnprogram har han bara fastnat för "Allt och lite till", höstens stora SVT-satsning med Vanna Rosenberg. Elisabet Carlsson och Jacob Ericksson.

- Det var det enda jag har sett på jättelänge som är i den anda som vi hade - intelligent, med mycket överraskningar och roligt spelat. Annat har det mest varit fjantprogram. (PM)

Mer läsning

Annons