Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre Emmynomineringar till SVT

Annons
Nomineringarna till Internationella Emmy-galan blev en fullträff för Sveriges Television. Tre egna produktioner finns med bland nomineringarna. Dessutom har SVT varit med och samproducerat tre nordiska serier som också har chans att ta hem en Emmy.


Nomineringslistan presenterades på Mipcom-mässan i Cannes på måndagen. Marie Nyreröd har två chanser att ta hem Emmyn i klassen kulturprogram. Det är två av hennes intervjudokumentärer, "Bergman och filmen" och "Bergman och Fårö", som tävlar mot varandra.

Tack vare deras internationellt gångbara ämne - den store svenske filmskaparen - har de redan visats på en rad filmfestivaler.

Den tredje nomineringen går till Nahid Persson för hennes dokumentär "Prostitution bakom slöjan". Filmen som följer prostituerade kvinnor i Iran har också den redan fått internationell uppmärksamhet, bland annat ett pris på Krakows filmfestival. Den fick också det svenska tv-priset Kristallen för bästa dokumentär.

- Jag är både glad och stolt över att SVT är så väl representerat i en tv-gala av den här digniteten. Det visar att vi gör angelägen tv av högsta kvalitet som uppskattas världen över, säger SVT:s programdirektör Leif Jakobsson i ett pressmeddelande.

Sveriges Television kan också ta åt sig något av äran för de danska tv-serierna "Örnen" och "Unge Andersen", som svensk tv varit med och samproducerat. Detsamma gäller den norska serien "Ved kongens bord", där skådespelerskan Anneke von der Lippe är nominerad till bästa skådespelerska.

ZTV kan hålla tummarna för den danska motsvarigheten till kanalens fotbollsdokusåpa "FC Z" som är nominerad i klassen för realityunderhållning.

Den Internationella Emmygalan hålls den 21 november i New York. (PM)

Mer läsning

Annons