Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre filmtips

Annons
Dead man walking (1995)

I morgon är det temakväll igen i Sveriges television. Den här gången handlar det om dödsstraff och aftonen avslutas med den kolossalt gripande långfilmen Dead man walking, där regissören och manusförfattaren Tim Robbins tillsammans med huvudrollsinnehavarna Sean Penn och Susan Sarandon lyckas med konststycket att behandla frågan utan att tippa över åt endera hållet.

Shadow of the vampire (2000)

En spikrakt berättad historia om inspelningen av den klassiska skräckfilmen Nosferatu, med det fantasifulla tillägget att metodskådespelaren Max Shreck, porträtterad av Willem Dafoe, var en riktig vampyr. Besynnerligt och roligt med tjusigt illustrerade inspelningar av stumfilmscener.
Shadow of the vampire visas i SVT2 på måndag klockan 22.00

The dancer upstairs (2002)

Suggestiv skildring av en kamp mellan diktatur och gerilla med Javier Bardem i huvudrollen. John Malkovich skapar en egendomlig närvarokänsla i sin regidebut som är lika delar romantiskt drama och politisk thriller. Jag är extra svag för den finstämda scenen i danslokalen, med sin unika pianotolkning av Bob Dylans All along the watchtower framförd av Yul Anderson.
The dancer upstairs finns på dvd.

Mer läsning

Annons