Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre frågor vecka 18

Annons
Bokbadet, SVT2 tisdag 10/5 20.00

Isabel Allendes författarskap kretsar till stor del kring familjebanden och den invecklade relationen till hemlandet Chile. Men där har hon inte har bott på många år - på grund av sitt släktskap till den störtade presidenten Salvador Allende. Efter nästan 30 år på flykt från Pinochet och den chilenska militärjuntan var det till slut i USA hon hittade en fristad. I dag lever hon i frivillig exil i Kalifornien tillsammans med sin man, sina barn och barnbarn.

I kvällens "Bokbadet" samtalar hon med Anne Grosvold om sitt liv och sina böcker. Bland hennes många bästsäljare finns bland andra "Andarnas hus", "Paula" och "Eva Luna".

Hur kom det sig att du valde att bli författare?

- Jag började skriva ett brev till min sjuke morfar och kunde aldrig sluta. Han dog men jag fortsatte att skriva, jag visste inte vad jag höll på med. Det är brevet som blev romanen "Andarnas hus", berättar Allende i en intervju.

Den senaste av hennes böcker som kom på svenska är den självbiografiska "Landet i mitt hjärta". Den har hon själv beskrivit som "partisk, full av generaliseringar och inte alltid så sann". Trots det vann den otroliga mängder av läsare i Chile, något som förvånar författaren:

- Jag trodde att de skulle döda mig. Det är ju chilenarnas nationalkaraktär jag försöker beskriva. Men det verkar som om de flesta känner igen sig och tycker att jag har träffat ganska rätt. Du beskriver oss som vi är, säger man till mig.

Hur ser den chilenska nationalkaraktären ut?

- Vi är seriösa människor, vi håller inte på och dansar och festar hela tiden. Men vi är också varma, vänliga och mycket generösa. Samtidigt kan vi vara väldigt brutala. En dryg tredjedel av chilenarna stödde Pinochet och militärregimen. (PM)

Mer läsning

Annons