Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre frågor vecka 43

Annons
Maj Wechselmann har gjort en dokumentär om Göteborgsvarvens historia. Filmen tar tittarna på en resa från Göteborg år 1798 då timmermannen Erik Ahlberg började på Wijkens varv i Göteborg till 2010 då världens största bockkran, Kockumskranen, ska flyttas vidare från Korea till Shanghai. I filmen medverkar före detta varvsarbetare, chefer, författaren Aino Trosell som arbetade som svetsare som ung, förre LO-ordföranden Stig Malm med flera.

Varför gjorde du den här filmen?

- Det här är en del av vår svenska industrihistoria. Jag blev medveten om att det inte dröjer så länge innan de som arbetade på varven och kan berätta är borta, säger Maj Wechselmann.

Vad lärde du dig själv under arbetet med filmen?

- Att det är en farlig utveckling när industrins kompetens försvinner från landet. I dessa högteknologiska tider säger man att det räcker att vara den ritar och utvecklar nya produkter, industriarbetet kan man göra på annat håll. Men det stämmer inte. Under arbetet med filmen förstod jag att det måste finnas en dialog mellan de som konstruerar och de som kan hantverket. Det var en unik kunskap om att arbeta med metall som försvann när varven lades ner.

Vad gör du nu?

- Jag avslutar klippningen av min Palestinafilm "Människor är som dansande stjärnor". Den ska visas i SVT den 27 november. Sedan åker jag tillbaka ner till Palestina för att göra en ny film. Dessutom arbetar jag med en film om den sinande naturresursen olja. (PM)

Mer läsning

Annons