Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre operor blir en i Vadstena

Annons
När kungen av Neapel fyllde år firades han med tre operor. 270 år senare har de tre verken förenats i en multiopera. På fredag har "Ödets lotter" premiär på Vadstena slott.


"Ödets lotter" är tre operor i en, komponerade av fyra olika tonsättare. De tre verken uruppfördes när kungen av Neapel fyllde år, den 20 januari 1735. Sedan dess har operorna samlat damm i musikhistoriens mer undanskymda vrår. Men nu har forskning på Vadstena-akademien gjort det möjligt att ge nytt liv åt de glömda tonerna.

- Manuskripten har funnits i ett bibliotek men glömts bort. Vadstena-akademien arbetar ständigt med den glömda repertoaren, för mycket som blir liggande i arkiven gör det av en slump och inte för att det är dåligt, säger akademiens konstnärlige ledare Nils Spangenberg.

"Ödets lotter" utspelar sig under antiken och handlar om dramatiken som uppstår när en jungfru i staden ska offras till guden Apollo.

- Det är en feodal syn på kvinnan och äktenskapet där döttrarna ses som ägodelar. På ett märkligt sätt känns det aktuellt i dagens diskussion om hederskultur, där släkten är viktigare än individen, säger Nils Spangenberg.

Uppsättningen består av den dramatiska och romantiska operan "Demofoonte" och två komiska mellanspel med den gemensamma titeln "Fiffiga änkan". Texten till "Demofoonte" är skriven av Pietro Metastasio och har tonsatts över 60 gånger. I Vadstena-akademiens uppsättning finns arior av tonsättarna Leonardo Leo, Francesco Mancini och Domenico Sarro, medan Gioseppe Selitti har komponerat recitativen. På så vis får publiken möta fyra olika musikaliska temperament i samma föreställning.

- De var alla kapellmästare vid hovet och delade upp ariorna mellan sig, vilket gör verket omväxlande, säger Nils Spangenberg.

Förmodligen kommer det att låta ungefär som det lät på kungens kalas för 270 år sedan. De tolv orkestermusikerna kommer nämligen att spela på tidstrogna instrument. Många av musikerna är dessutom utbildade på Kungliga Musikhögskolans avdelning för tidig musik. (PM)


Fakta: "Ödets lotter"

Sätts upp: På Vadstena slott av Vadstena-akademien, som är en internationell vidareutbildning för musiker och sångare.

Premiär: På fredag den 22 juli. Därefter spelas verket 15 gånger fram till den 14 augusti.

Regi: William Relton

Sångare: Trine Bastrup Møller, Karolina Blixt, Elisabeth Bodén Haglund, Ida Falk Winland, Johan Fägerlind, Erik Enqvist, Nikola Matisic och Karl Rombo.

Dirigent: Mark Tatlow

Scenografi: Carolina Wolff

Mer läsning

Annons