Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Triple & Touch siktar mot högre mål

Det är inte bara skoj med sång och dans för Triple & Touch. I sommar väntar ett långt mer seriöst uppdrag för duon. De ska delta i ett sydafrikanskt kulturprojekt i syfte att hejda den galopperande aidsepidemin. — Man känner i själen att man vill göra något för andra människor, säger Göran Rudbo.

Annons
Igår kväll stod Göran Rudbo och Ken Wennerholm på Tonhallens scen tillsammans med Maria Lundkvist, och framförde sitt senaste samarbete: Vår sol & Vår show. De började jobba tillsammans 1999, när Maria inbjöds att delta i krogshowen på Cirkus i Stockholm.
Jag blev oerhört smickrad av att få jobba med de två snyggingarna, skrattar Maria Lundkvist.
Hon gillar blandningen av show och teater, och den improvisation som finns med hela tiden när de tre uppträder. Så även på gårdagens show.
Den är en blandning av högt och lågt - mycket prat, sång och komik. Trumsolo och megafon, men ingen lättklädd balett.
Vi glömde sexchocken! utbrister Göran Rudbo, och skrattar.
Men i sommar blir det allvarligare tongångar. Då ska Göran Rudbo och Ken Wennerholm tillsammans med upphovsmannen till Triple & Touch, Håkan Glänte, åka ner till Sydafrika, närmare bestämt provinsen KwaZulu Natal. Där ska de genomföra ett kultursamarbete med lokala musiker. Ett samarbete som är en inledning till en mångårig kampanj som är tänkt att leda till en minskning av antalet hiv-smittade i regionen.
Det bor nio miljoner människor i KwaZulu Natal, och 50 procent av dem är smittade. Folk dör som flugor i aids, berättar Göran Rudbo.
De drabbade vill inte berätta att de är smittade, för då blir de utstötta. Därför väljer många att inte testa sig. På så vis sprids smittan vidare.
Triple & Touch fick även i uppdrag att göra en låt, en kampsång som ska spridas till provinsens skolor.
Låten ska användas i kampen mot aids och har ett tydligt budskap, säger Ken Wennerholm.
Det är inget snack vad den handlar om, fortsätter Göran Rudbo.
Efter en genomlyssning av en halvfärdig demoversion är det bara att hålla med. Det är en oerhört refrängstark och poppig låt i afrikansk stil, med ett återkommande budskap att man kan skydda sig mot aids om man använder kondom.
I juli går startskottet för samarbetet, och då ska Göran Rudbo, Ken Wennerholm och Håkan Glänte åka ner till KwaZulu Natal och uppträda med sydafrikanska musiker och skolkörer. Och efter nyår 2006 ska sydafrikanerna komma till Sverige för en motsvarande turné.
Maria Lundkvist följer inte med, men har nya projekt på gång med Göran Rudbo och Ken Wennerholm - ett samarbete med Norrköpings symfoniorkester.
Det ska bli jättespännande. Vi ska ha klassisk musik som man vänder och vrider på. Bara tanken på det skapar en sån lust och glädje. \"Vad kan vi göra? Allt!\", skrattar Maria Lundkvist.
Som om det inte var nog, så ska Triple & Touch medverka på en konsert med Christer Sjögren och Charlotte Perelli på Dalhalla i sommar, och i höst agerar de husband i tv-programmet På spåret.
Maria Lundkvist å sin sida ska i höst visa upp sig i filmen Den bästa av mödrar, regisserad av finländske Klaus Härö, som gjorde filmen Elina - Som om jag inte fanns.
Det är ett drama som utspelas på 40-talet i Sverige, och handlar om en finsk pojke som kommer som krigsbarn till Sverige. Jag är styvmamman, och Michael Nyqvist spelar pappan.

Mer läsning

Annons