Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tro, hopp och kärlek

Annons
Filmstaden: Tro, hopp och kärlek
Manus och regi: Lisa Ohlin
I rollerna: Ing-Marie Carlsson, Lennart Jähkel, Krister Henriksson, Mira Eklund, Oliver Loftéen med flera

I sin förra film, den trivsamma romantiska komedin Tillfällig fru sökes, höll Lisa Ohlin en vertygande närhet till en svensk vardagsrealism med mycket av vemod i sig.
Även i sin nya film, Tro, hopp och kärlek, går hon rakt in i en helt vanlig nutida svensk verklighet, men nu med mera allvar i berättandet och gestaltandet. Liv och död går här helt nära varandra, för oss alla ett ofrånkomligt faktum. Det mesta är lätt att känna igen, men därmed också lätt att förutsäga i Ohlins eget manus. Tack vare utmärkt skådespeleri på alla rollplan blir ändå det konfliktfyllda skeendet väl värt att följa och att ta till sig för vidare reflektioner.
Medelålders butiksbiträdet Birgit (Ing-Marie Carlsson) lever ett relativt tryggt liv med hjärtsjuke och dödsångestfyllde firmadelägaren Lennart (Lennart Jähkel). Deras 18-åriga dotter Marie (Mira Eklund) bor hemma, har kärleksproblem och brottas ständigt med sin egen negativa syn på sig själv.
In i deras tillvaro, efter 19 års frånvaro från hemstaden, kommer helt plötsligt Birgits stora ungdomskärlek, alkoholiserade kändisen Bertil (Krister Henriksson), som leder ett fånigt TV-program med mottot \"Tro, hopp och kärlek, det finns därute, bara för dig\". Några uppslitande dygn följer. Hos Birgit väcks en lust och en längtan efter något utöver allt det vanliga, det länge invanda. Självfallet påverkas både maken och dottern av hennes otrohet. Livsavgörande för alla fyra blir nu också en hemlighållen sanning i det länge sedan förflutna.
Som vanligt övertygar Lisa Ohlin med lyhörd personregi. Ett extra plus ger jag gärna till Lennart Jähkel, för hans känsliga porträtt av en snäll och hygglig svensk man i medelåldern, med svårigheter att uttrycka den ångest han bör inom sig.

Henry Lundström

Mer läsning

Annons