Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trovärdigt om krigsbarn

/

Filmstaden: Den bästa av mödrar Regi: Klaus Härö I rollerna: Yopi Majaniemi, Michael Nyqvist, Maria Lundqvist, Brasse Brännström med flera

Annons
Klaus Härö hade härom året välförtjänt framgång med sin flerfaldigt prisbelönade deutfilm Elina som om jag inte fanns, om en tornedalsflicka som vågar gå emot sin lärarinna och hennes fanatiska påbud att finska inte får talas i klassrummet.

En annan typ av finsk-svensk språkförbistring finns med i Härös andra film, Den bästa av mödrar. Den kan ses som en liten personifierad del av det faktum att 70 000 finska barn placerade i svenska familjer under andra världskriget.

Ett typiskt sådant krigsbarn är säkerligen pojken Eero (Topi Majaniemi). Mot sin vilja sänds han till barnlösa makarna Signe och Hjalmar Jönsson (Maria Lundqvist och Michael Nyqvist), någonstans i Skåne. Eero vill inte anpassa sig till sin nya familj och känner sig samtidigt sviken av sin biologiska mamma.

Mellan Eero och Hjalmar utvecklas ett slags vänskap. Signe däremot vill inte alls ta sig an pojken. Men allt varmare modersinstinkter gör henne villig att bli den bästa av mödrar. En förklaring till hennes avoghet mot Eero kommer så småningom fram.

Filmen är trovärdig och välspelad, men tyvärr inte så gripande som vi kan förvänta oss av det gripande grundtemat. Härö berättar lågmält och varsamt, men med alltför många vykortsvackra bilder av det skånska landskapet. Det hela är sympatiskt genomfört, men utan den nerv och energi som skapar något att verkligen gripas av.
Henry Lundström

Mer läsning

Annons