Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turnerpriset till båtskjulsbyggare

Annons
Han kallar sina verk för "en fysisk manifestation av en tankeprocess". Konstnären Simon Starling, som bland annat har byggt en båt av ett skjul och sedan byggt tillbaka den till ett skjul igen, vann på måndagskvällen det prestigefyllda brittiska Turnerpriset.


- Det är trevligt att bli uppmärksammad. Jag är inte välkänd som konstnär i det här landet. Det är trevligt att komma hem och få en stor prischeck, sade han när priset delades ut i London.

Att det blev just Simon Starling som fick det brittiska konstpriset på drygt 340 000 kronor var ingen stor överraskning. Årets samling av nominerade har dömts ut som ovanligt ljummen och Starling nämndes tidigt som favorit till priset. Den 38-årige konstnären kallas av Tates curator Rachel Tant för en "undersökare, resenär och berättare". Skjulet hittade han på en flodbank vid Rhen. Han plockade isär det och byggde en båt av en del av brädorna. Resten fraktade han i båten på Rhen till Basel. Där byggde han åter upp skjulet för att ställa ut det på ett schweiziskt museum.

På Tate Britains Turnerutställning visar Simon Starling ockskå en motoriserad cykel som Starling har använt för att åka genom en öken i södra Spanien. Den drivs av vätgas som reagerar med syret i omgivningen och producerar vatten som en biprodukt. Vattnet använde Starling sedan för att måla en akvarell av en kaktus som han hittade längs vägen. Konstnären själv anser att de flesta av hans verk utgår från en vilja att försöka sakta ned tempot i tillvaron.

Turnerpriset har delats ut sedan 1984 och ges till en brittisk konstnär "för en enastående utställning eller annan presentation av sina verk". Simon Starling tävlade mot målaren Gillian Carning, installationskonstnären Jim Lambie och videokonstnären Darren Almond. (PM)

Mer läsning

Annons