Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuva Novotny söker smärtsamma roller

Annons
Hon har spelat missbrukare och kriminell värsting. I höst är Tuva Novotny åter aktuell i en roll som en ung kvinna på kant med världen. I "Fyra veckor i juni" sätter hon saxen i sin före detta pojkvän.


När Tuva Novotny dök upp på filmduken blev hon snart omskriven som en ny stjärna med en strålande karriär i vardande. Men själv har hon protesterat mot bilden och vägrat bli tidningarnas omslagsflicka.

- Jag kan inte alls identifiera mig med mediehajpen, suckar hon.

Hon sitter lite på snedden i hotellsoffan och två små färgglada älvor dinglar i öronen.

- Jag är intresserad av hantverket och mystiken kring skådespeleriet - inte av att bli berömd, säger Tuva Novotny och lyckas få en klichéartad replik att låta uppriktig.

Hon verkar genuint ointresserad av filmstjärnestatus och en karriär i Hollywood finns inte med på önskelistan. Tuva Novotny vill bara göra "roliga projekt".

Hon ser heller ingen risk att dras med i kändiskarusellen och plötsligt upptäcka att hon gjort avkall på sina kvalitetskrav.

- Vissa säger att de bara dras med, men det är en underskattning av den egna intelligensen. Jag har ju valfrihet, säger hon bestämt.

Och den valfriheten har Tuva Nuvotny använt till att söka sig till smärtsamma roller, karaktärer som har kommit på kant med tillvaron och som svikits till hårdhet. Det började i filmen "Tic Tac", sedan spelade hon rollen som den våldsamma och kriminella Anneli i "Den osynlige" och agerade missbrukare i "Limbo" på Stockholms stadsteater. I höst syns hon åter som den känslomässigt tilltygade Sandra i "Fyra veckor i juni".

- Jag har sökt mig till den typen av roller medvetet. Jag vill förstå hur det kan funka i huvudet på någon som mördar eller misshandlar någon, säger hon med vass blick.

I förberedelserna för sina tidigare roller besökte hon ungdomsvårdsskolor och läste psykologiböcker för att förstå sina karaktärer. Den kunskapen kunde hon återanvända i rollen som Sandra.

- Det finns ett rätt stort sjok som är en gemensam nämnare: brist på tillit, utanförskap och misstro mot andra. Så bygger de in sig i en identitet som till slut bara heter kyla.

Hennes rollfigur Sandra har en problematisk uppväxt, kantad av svek och lögner. När hon misshandlar sin före detta pojkvän döms hon till frivård i en annan stad. Sandra flyttar in i ett nedgånget hyreshus som håller på att renoveras och hennes enda granne är Lilly, en gammal kvinna som vägrar flytta in på ålderdomshem. En ovanlig vänskap växer fram mellan dem medan väggarna knackas ned på husets utsida.

- Det är extremt sällan som filmer har två kvinnor i huvudrollerna, vilket är spännande i sig. Båda går igenom samma existentiella problem. Sandra och Lilly möter sig själva i varandra och blir varandras lösningar.

Filmen är som ett kammarspel där en stor del av historien utspelar sig i samma rum och med få karaktärer. Det mesta sker inom rollfigurerna och Tuva Novotny menar att det var svårt att hitta balansen mellan uttrycksfullhet och övertydlighet.

- Jag kan aldrig känna att "där satt den", men vi gjorde vad vi kunde där och då. Men det var jättesvårt, säger hon och skakar långsamt på huvudet.

- Och oavsett om vi lyckades eller inte var det en fin och stor upplevelse. Det var en intressant resa att få göra med Ghita, tillägger hon och syftar på den danska skådespelerskan Ghita Nørby, som bland annat spelat i Ingmar Bergmans "Den goda viljan" och Jan Troells "Hamsun".

Tuva Novotny berättar att hon fick höra historier ur sin äldre kollegas liv och karriär, men att de framför allt hade kul tillsammans.

Men även om hon pratar lustfyllt om sitt arbete betonar hon vikten av att göra annat också. Hon har till exempel flyttat till Köpenhamn för att lättare kunna behålla distansen till arbetet och fyller fritiden med annat än film.

- Jag plåtar jättemycket, säger hon glatt så att ögonen blixtrar till.

- Och i sommar tänkte jag ägna mig åt livet. Jag vill identifiera mig med andra saker än mitt arbete.

(PM)


Fakta: Tuva Novotny

Ålder: 25 år

Bor: I Köpenhamn

Aktuell: Med Henry Meyers film "Fyra dagar i juni" som har biopremiär den 19 augusti. Hon medverkar också i Simon Stahos film "Bang bang orangutang" som har premiär i höst.

Internationell film: Hon spelar Roling Stones-medlemmen Brian Jones flickvän i "Stoned" (2005) och medverkar i den tjeckiska filmen "Close to heaven" (2005) och i nyzeeländska "No. 2" (2006).

Mer läsning

Annons