Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV-KRÖNIKA

Annons
TV-KRÖNIKA
2005-04-03

"Titta inte på mitt program!"

Bosse bildoktorn har redan från början varit mer trivsel-tv för gubbar i alla åldrar än faktaprogram med konsumentupplysningsambitioner. Som ett tossigare Trafikmagasinet. Mer Så ska det låta än Veckans konsert. Mer Lilla Aktuellt än Agenda.

Programmet består till stor del av presentationer av kuriösa nö(r)dlösningar. Som att laga motorfel med damunderkläder eller att smaka på skitiga vätskor som rinner ur bilen. Gott om anekdoter för Clas Ohlson-generationen. Gott om motorromantik. Inte alls lika mycket för vardagsbilisten.

Någon form av allmännyttig information vill dock Bosse bildoktorn förmedla. Luktar det bränt under motorhuven? Inte bra! Smörj vindrutetorkarmotorn regelbundet så håller den längre. Tänk på det här och det här innan du köper bil. Men i veckans avsnitt lade programmet krokben för sig självt och tappade den trovärdighet som det eventuellt haft bland tv-tittare som söker fakta om bilar.

Först skulle Bo förklara hur ABS-bromsar fungerar. "Spontant" och "jordnära" skissade han i dammet på några bilrutor i tv-garaget. Det var summariskt och snudd på obegripligt. Men, berättade Bo, det här förklarar vi MYCKET BÄTTRE på vår webbplats.

Sedan skulle han klargöra varför han ibland säger si och ibland så om kopparpasta i hjulbytarsammanhang. Beskedet var, helt kort, att det beror på. Bo sa något svepande om lätta och tunga bilar, stora och små motorer. Att äta tårta med Tina Thörner var viktigare än att faktiskt reda ut begreppen och förklara programmets inkonsekvens.

Plötsligt visade Bosse bildoktorn ett häpnadsväckande ointresse för att förklara hur saker och ting ligger till som ju är hela idén med programmet. Dessutom betonade Bo att webbplatsen förklarar mycket bättre.

Två tungt vägande skäl för att aldrig se Bosse bildoktorn igen, levererade av programledaren själv. Otroligt.

Om det här är en trend kan vi inom kort vänta oss fler osammanhängande program som hänvisar till andra källor för begriplig information. Varje programledare som blir ombedd att reda ut otydliga besked kommer att vifta bort det och istället fika i bild. Och och här blir det faktiskt bra TV4-sporten kommer inlevelsefullt att tipsa om sportsändningarna i Canal plus, som ju är mycket bättre.

Fyran har dock fört in en bra detalj sedan de tog över SM-slutspelet i hockey. Kanalen har lyssnat på kritiken och förbättrat bevakningen av spelet i båsen. Och då menar jag inte Patrick Ekwalls intervjuer mitt under match. De är ett lika tragiskt inslag som när de infördes. Jag talar om att vi då och då får tillfälle att höra vad tränarna säger till sina spelare. Synd bara att mikrofonerna i fortsättningen inte kommer att ha något intressant att förmedla eftersom mediakåtingen Niklas Wikegård har åkt ut. Det blixtrar ju inte direkt om Lillis Lundh och Kulon Lennartsson.

Håkan Norberg


Mer läsning

Annons