Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40-årigt humorbygge står stadigt

/
  • Prunella Scales, John Cleese, Connie Booth och Andrew Sachs, det gamla
  • Andrew Sachs som Manuel och John Cleese som Basil Fawlty i en scen ur
  • Prunella Scales som Sibyl Fawlty och John Cleese som Basil Fawlty utanför hotellet Fawlty Towers, där den ständigt farsartade handlingen utspelar sig i kultserien
  • Connie Booth, John Cleese, Prunella Scales och Andrew Sachs, den gamla

"Pang i bygget" fyller 40 år och är fortfarande en populär skrattframkallare.
Ständigt reprisvisad världen över roar kultserien både gamla fans och lockar en ny publik.
– Det är nog det mest tillfredsställande jag någonsin gjort, säger John Cleese.

Annons

Inspirationen till tv-serien kom sedan han och de andra i Monty Python-gänget hade bott på Gleneagles Hotel i Torquay 1970 då de filmade i närheten. Hotellets dåvarande ägare Donald Sinclair var en värd som mest tycktes uppleva sina gäster som ett enda stort besvär och han inspirerade Cleese till rollfiguren Basil Fawlty.

Sinclairs hustru har sagt att Fawlty var en mycket orättvis porträttering av hennes man men många som arbetade på hotellet i början av 1970-talet har hävdat att det som tv-serien visade stämde väl, och att verkligheten var mycket värre.

John Cleese tvekar inte över anledningen till seriens popularitet.

– Det är lätt att förstå varför, den utspelas på ett hotell och de flesta av oss har bott på hotell och känner igen vissa situationer. Det gjorde det också lättare att skriva manusen, berättade John Cleese för TT på ett Sverigebesök förra året, i samband med att hans självbiografi publicerades.

Efter succén med de två serieomgångarna (i Spanien, där serien dubbades, sades det att Manuel kom från Italien) diskuterades det om det eventuellt skulle bli en fortsättning. I planerna fanns en filmversion, där paret Fawlty skulle följa med Manuel hem till Spanien.

Men John Cleese, som alltid varit mycket angelägen om att allt måste vara oerhört genomarbetat (manuset till filmen "En fisk som heter Wanda" skrevs om tolv gånger), nobbade. De tolv avsnitten räckte, han ville inte känna att man drog ut på det i onödan.

Och jämfört med humorn i Monty Python är John Cleese mer nöjd med "Pang i bygget", så här i efterhand.

– Python var väldigt ojämnt. Vissa saker är oerhört roliga, andra mindre så. Men sketchkomedi är alltid så. Ibland fungerar det, ibland inte. "Pang i bygget" är mer tillfredsställande. Det finns en jämnare ton i den.

Fast en svaghet grämer honom, fortfarande.

– När älghuvudet faller ner på mig, ser man att jag väntar på att det ska falla på mig. Det är pinsamt, och jag önskar att vi hade tagit om den scenen.

Under decennierna har en mängd uttryck ur "Pang i bygget" blivit en del av vårt vardagsspråk även i Sverige. "I know nooothing" och "que", två av den förvirrade kyparen Manuels standardrepliker, används fortfarande.

– Det där är helt otroligt. Man kan knappt slå upp en brittisk dagstidning utan att varje dag hitta någonting som har med uttryck från just Python och "Pang i bygget" att göra. "Vad har romarna egentligen gjort för oss" eller något om en död papegoja, det är otroligt hur det har hittat in i språket. Jag förstår inte varför. Men det är ju väldigt trevligt och smickrande.

I dag bor John Cleese åter i England och filar, förhoppningsvis, på del två av sina memoarer.

Prunella Scales har drabbats av svår alzheimer och känner inte längre igen sin man, meddelades det nyligen. Connie Booth slutade som skådespelerska 1995 och började arbeta som psykoanalytiker. Andrew Sachs har hunnit bli 85 år gammal, men filmar fortfarande. ­I år har han varit med i ett par avsnitt av tv-serien "Eastenders" och gör en röst i den kommande biofilmen "Alice i Spegellandet".

Gleneagles Hotel i Torquay stängdes i våras för renovering men det verkar osäkert när det kommer att öppna igen.

Och "Pang i bygget" hittar du med säkerhet på en tv-kanal nära dig.

Mer läsning

Annons