Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tävlar i Sveriges yngsta mästerkock

/
  • Matlagning är Axel Jakobssons stora intresse.
  • Bra köksredskap är viktigt för att bli en lyckad kock enligt Axel Jakobsson.
  • Att bli bedömd av juryn var inga problem för Axel Jakobsson.

Axel Jakobsson från Sundsvall är en av deltagarna i Sveriges yngsta mästerkock. Han är redan en stjärna i köket – och att möta juryn var inga problem.
– Leif Mannerström var som en kramgo björn, säger han.

Annons

Trots sin unga ålder är Axel Jakobsson, 12, redan erfaren när det kommer till matlagning. Hemma har han alltid hjälpt till i köket, bakat och varje torsdag lagar han middag till familjen. Han minns när intresset för mat väcktes på riktigt.

– Jag var med farfar och fick testa på att laga mat tillsammans med honom, då märkte jag hur roligt det var. Jag gillar att man kan vara kreativ göra nästan vad som helst, säger han.

Det var intresset för matlagning som fick Axel Jakobsson att söka till Sveriges yngsta mästerkock, tv-programmet där amatörkockar i åldrarna åtta till tolv tävlar mot varandra. Flera tusen unga matfantaster sökte, men Axel Jakobsson var en av få som blev kallad till audition. Sedan var det bara att vänta på besked.

– De ringde en dag efter skolan och sa att jag hade kommit med. Jag skrek allt vad jag kunde och hoppade runt av glädje, säger han.

När inspelningen drog i gång i Stockholm blev Axel Jakobsson förvånad över hur stor produktionen var. Det var inte alls som på tv.

– Det var lite nervöst men man fick tänka att man bara stod i köket och att filmkamerorna inte var där, säger han.

Vad som var det bästa med att medverka i programmet råder det inga tvivel om.

– Tävlingen var rolig, men det bästa var träffa alla nya kompisar. Jag har fortfarande kontakt med flera av dem, säger Axel Jakobsson.

Hur det gick i tävlingen är något han inte får prata om.

– Jag är jättenöjd med min insats. Men det är lite jobbigt att inte kunna prata med kompisar om programmet, säger han.

Programmets jury, bestående av kändiskockarna Tina Nordström, Leif Mannerström och Markus Aujulay, var några som på förhand verkade lite skrämmande. Men verkligheten var en helt annan.

– Det var bara roligt att möta dem. Jag trodde Leif skulle vara jättehård, men alla var snälla och roliga, säger Axel Jakobsson.

Programmet, som börjar sändas 8 april, blir spännande att titta på för hela familjen.

– Det blir kul att se hur de har gjort, men lite konstigt att se sig själv på tv, säger Axel Jakobsson.

Om Axel Jakobsson får drömma vill han i framtiden driva en egen restaurang i USA, där ska de servera hans paradrätt.

– Den ska ha riktigt bra hamburgare, säger han.

Hur är en perfekt hamburgare?

– Den har ost, bacon, tomat, sallad, lök och min hemmagjorde dressing. Och så bakar jag bröden själv.

Blir det godast när du eller dina föräldrar lagar mat hemma?

– Det är såklart när jag lagar.

Mer läsning