Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska hela Sverige skramla

/
  • Claudio Bresciani / TT
  • Seinabo Sey.
  • Sanna Nielsen.
  • Lars Winnerbäck.
  • Laleh.

Landets artistelit slår sina påsar ihop för att samla in pengar till pågående flyktingkatastrofen. I kväll arrangeras jättegalan Hela Sverige skramlar.
– Jag hoppas att det kommer in en sjuhelvetes massa pengar, säger Jonas Gardell.

Annons

För två veckor sedan började planer smidas på att hålla en välgörenhetsgala i Globen för att samla in pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR. Sedan dess har det gått snabbt – Hela Sverige skramlar, som galan kallas, såldes ut på nolltid och ett 60-tal artister och underhållare har anslutit sig.

– När man tittar på listan över dem som ska uppträda i Globen så är det ju alla som någonsin hållit i en gitarr i Sverige, säger Jonas Gardell, en av alla som ska medverka.

Han menar att flyktingkatastrofen är ett sådant ögonblick som kommer att definiera en hel generation och att vi kommer att dömas för all framtid för hur vi agerar nu.

– Därför är det viktigare än någonsin att agera, att göra rätt och att engagera sig för flyktingar. Att vi ska ta emot så många flyktingar som vi bara kan i den här situationen är självklart, säger Jonas Gardell som under galan kommer att göra ett stort shownummer med specialskriven text.

Förutom att "en sjuhelvetes massa pengar" samlas in hoppas Jonas Gardell att Hela Sverige skramlar ska bli ett slags markering för "vad vår tid kämpade för".

– En definition av vilka vi är och vad vi står för, säger han.

Malena Ernman, som också ska medverka, tror även hon att galan är viktig ur ett symboliskt perspektiv.

– Vi kan visa att det här är ett land som står upp för mänskliga rättigheter. Det är inte alla länder som gör det men vi gör det och det ska vi vara stolta över, säger hon.

En stor gala kan också vara ett bra sätt att hålla intresset för den här typen av frågor vid liv.

– Det är det absolut viktigaste. Att man håller intresset brinnande, att det inte blir någon modefluga där man bryr sig i en vecka och sedan är det bra. FN har slut på pengar och det här stödet behövs, säger Malena Ernman.

Fredrik Wikingsson, som tillsammans med Filip Hammar kommer att ha en kommenterande roll under galan, hoppas också att Hela Sverige skramlar ska förlänga människors uppmärksamhet.

– Det är så smärtsamt att människors intresse, och även ens eget, går i vågor. Under några veckor känner folk väldigt starkt och sedan ser man andra bilder än från stränder i Medelhavet och så börjar medvetandet förtränga att det där fortfarande pågår lika mycket. På så sätt är tajmingen ganska bra, att den här galan inte skedde för två veckor sedan när intresset redan var stort, säger han.

Hela Sverige skramlar sänds i SVT samt via flera andra kanalers play-tjänster och en rad tidningars webbsajter. (TT)

Mer läsning

Annons