Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två kvinnors uppgörelse om en man

Annons
När Yvonne Lombard och Meta Velander båda fyllde jämt i fjol fick de var sitt brunt paket av teaterchefen Benny Fredriksson. Innehållet var en pjäs av David Hare med två krävande kvinnoroller som damerna ska spela på Stockholms stadsteater i höst.


- "Ge mig en roll i stället för blommor på födelsedagen", hade Meta vid något tillfälle sagt till Benny. Nu blev det både blommor och roller. Jag fick 75 rosor i ett fång och Meta fick förstås 80 rosor, berättar Yvonne Lombard.

Hon ska spela Frances i David Hares drama "Två kvinnor". Frances har varit hemma med barnen större delen av sitt liv. Mannen har lämnat henne och för en tid sedan fick hon veta att han under många år hade en älskarinna vid sidan av äktenskapet. När pjäsen börjar har Frances bestämt sig för att söka upp älskarinnan Madeleine, som spelas av Meta Velander, för att tala ut.

- Det börjar ganska kyligt. Madeleine är en berömd före detta forskare och har mycket att göra. Frances uppdykande stör henne, hon vill inte alls veta något om sin älskares fru. Han har för övrigt lämnat dem båda för en tredje kvinna, säger Yvonne Lombard.

"Två kvinnor" är en uppgörelse med obesvarade frågor. En sorts reningsprocess som är nödvändig för att man ska kunna lämna det förflutna och gå vidare. Hares budskap är att ingenting någonsin är för sent.

- De verkligen luskar i varandra och sina respektive förhållanden till den här mannen. Genom att se varandra får de också veta väldigt mycket mer om sig själva. Det som börjar i kyla slutar i en sorts systerskap kring frågan - vad i hela friden är det män vill ha?

Den 58-årige David Hare är en av Storbritanniens mest spelade dramatiker och hans pjäser dyker upp på scener i hela världen. Stockholms stadsteater har tidigare satt upp "Enligt Amy" och "Makten och härligheten". "Sånt händer", där David Hare satiriskt skildrar spelet i Vita huset innan anfallet på Irak 2003, får inom kort Skandinavienpremiär på Malmö Dramatiska teater.

I "Två kvinnor" låter han den radikala Madeleine gå hårt åt USA, men Yvonne Lombard ser den inte som en politisk pjäs.

- Han har ett mycket vackert språk och en fin dialog och så förstår han kvinnor sällsynt väl, säger hon.

David Hare är mest känd för filmmanuset till "Timmarna" där Meryl Streep, Nicole Kidman och Julianne More gestaltar tre kvinnor i olika tidsepoker vars öden flätas ihop. Hares förståelse för de tre kvinnornas situation fick även här stor uppmärksamhet.

- Jag vill inte påstå att män beskriver kvinnor bättre än kvinnor gör själva, men ibland kan det vara lättare att se och förstå om man befinner sig på ett visst avstånd, säger Yvonne Lombard.

För att förstärka sin tes drar hon en parallell till anorektikers förmåga att tala om mat.

- Ingen kan beskriva mat så fantastiskt som en anorektiker. Tänk vilka läckerheter Karen Blixen beskriver i "Babettes gästabud". Hon som nästan inte åt någonting, hon vara bara som en svart tråd.

Yvonne Lombard och Meta Velander har båda arbetat på Stockholms stadsteater sedan starten för 45 år sedan. Ändå har de nästan aldrig fått spela mot varandra.

- Vi är kompisar och vi delar loge men har hittills bara haft ett tiotal repliker mot varandra i P O Enquists "Systrarna". Det kan bero på att vi har spelat lite grand i samma fack - det är ju ofta kammarsnärtor hos Molière som vi har fått göra.

Den här gången är det en rejäl textmassa de har att bolla mot varandra i en pjäs som varar i drygt två timmar. Yvonne Lombard medger att det blir allt tyngre med åren att plugga in sin läxa, men ser knoget som en vitaliserande hjärngymnastik.

Medan vanligt folk ser fram emot sin pension har ingen av damerna för avsikt att sluta spela teater. Problemet är bara att det så sällan skrivs pjäser för kvinnor kring 75 eller 80.

- Hare har ju tänkt sig att Frances och Madeleine är minst 15 år yngre än oss. Vi får hoppas att lite smink och avståndet till publiken kan sudda bort några år.

Yvonne Lombard ser skådespelet som ett gift som hon skulle ha svårt att vara utan, men det är inte känslan av att stå inför publiken som ger henne den största kicken.

- Att tilldelas en ny figur och försöka plocka fram den karaktären hos sig själv. Det blir som en resa i sitt eget inre där jag ständigt upptäcker nya saker om mig själv och även om min motspelare. Meta Velander har i rollen som Madeleine visat sidor av sig själv som jag aldrig tidigare sett.

Även om temat är allvarligt så är "Två kvinnor" en pjäs med mycket värme och humor. Yvonne Lombard hoppas på många skratt. Redan i april nästa år ska hon upp på scenen igen i ännu en pjäs, nyuppsättningen av "Jösses flickor", som hon också hade en roll i vid urpremiären 1974.

"Två kvinnor" får premiär den 2 september. (PM)

Mer läsning

Annons