Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvåa i Idol men hetast på artisthimlen

/

Hon kom tvåa i Idol – men är den hetaste artisten. I går var Amanda Jenssen i Birsta City för att signera sin nya skiva \"Killing my darlings\" och sjunga några av låtarna. ST har pratat med Amanda om Idol, skrivandet och Gatufesten.

Annons
Amanda Jenssen kom till Birsta City igår eftermiddag för att signera sitt färska album Killing my darlings, som släpptes 7 maj.
Amanda har själv skrivit åtta av spåren.
Låtarna är mina tankar och toner om livet. Det är väldigt mycket jag där jag blandar svart och vitt mellan total lycka och mörker där det inte finns någon ljusning alls. Konst och musik handlar om att beröra och jag håller inte på med något mellanting, säger Amanda Jenssen när ST träffar henne i logen.
Inför inspelningen av skivan strömmade det in låtar. En av dem var Marit Bergmans \"Come on\".
Det är en specialskriven låt av henne, som klarade gallringen. Det är en härlig låt med röj i. Jag gillar att bryta av nakna låtar där jag blottar mig själv i texterna med sådana här onakna låtar. Den kommer att bli grym live.
Bara någon vecka sedan nya skivan släppts har hon skrivit drygt hälften av låtarna till nästa skiva. Amanda Jenssen är en aldrig sinande låtkälla.
Jag skriver hela tiden och det har jag gjort i flera år. Idéerna till nya fraser kan komma precis när som helst. Jag skriver upp textraderna på mjölkpaket, i händerna och lappar som jag tyvärr tappar bort lätt. Jag har en diktafon i min mobil som är fullproppad med låtuppslag, säger Amanda.
Att skriva är livsviktigt för Amanda. Mer terapi än jobb, menar hon.
Skrivandet fungerar som självterapi. Jag gör det för att må bra och ser det inte som att jag arbetar. Det finns inget bättre sätt att bekräfta sin egen existens på än att skriva musik och sedan framföra låtarna live.
Amanda är sällan helt ledig eller kopplar bort musiken helt. Inte ens när hon spelar tv-spel.
Jag spelar mest Guitar Hero.
Amanda Jenssen sjöng två av sina låtar från skivan i Birsta Our last goodbye och Amarula tree, en försmak inför vad som kommer på Gatufestspelningen i sommar.
Jag kommer att bjuda på ett härligt häng med mitt sköna band. Det blir bara låtar från min nya skiva.
Hon ser fram emot festivalspelningarna i sommar.
Jag älskar festivaler. Det är sommar, sol och lycka. Precis som livet ska vara.
Idol, som avgjordes i december förra året, har förändrat Amanda Jenssens liv i grunden. Det är intervjuer, skivsigneringar, promotionbesök i köpcentrum och andra plikter som hör till för en popartist.
Hon har aldrig ångrat sig.
Idol ger sjukt bra promotion och möjlighet att bli upptäckt, få sjunga sina egna låtar som jag gör nu. Jag hade ju aldrig fått släppt en skiva och fått den här uppmärksamheten. Jag vill satsa 100 procent som artist och älskar varje del i det här livet.
Även skivsigneringar i köpcentra.
Ja, absolut. Det är ju de gångerna som jag verkligen får träffa min publik. Under konserterna blir det ju inte lika nära. Det var jättekul att träffa alla människor här i Birsta. Norrlänningar är så sköna och lugna och stressar inte i onödan. Det passar mig bra, säger Amanda Jenssen, som är född och uppvuxen i Lund.
Satsningen stannar inte med en lansering i Sverige. Amanda har högre mål än så.
Jag vill nå utomlands med min musik. Helst USA och hela världen, säger Amanda Jenssen.
Men först väntar Gatufesten i juli.

Mer läsning

Annons