Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvillingregissörer gör Stockholm till småstad

Annons
När de var tolv år drömde John och Kalle Lindgren om att göra mastodontfilmer. Nu långfilmsdebuterar tvillingbröderna med en lågbudgetfilm om ett sommardygn hemma på Södermalm, med deras bästa vänner i huvudrollerna.


"Stockholm boogie" är brödernas Lindgrens långfilmsdebut - de har tidigare regisserat en av delarna i den Colin Nutley-producerade dokumentären "Alla bara försvinner". Men tvillingarna har gjort film tillsammans sedan de var små.

- Vi har alltid inspirerats mycket av actionfilm, stora mastodonter. Det som vi gick i gång på var möjligheten att fuska med kameran och effekter, få det att se ut som om en polare ramlar från en balkong och sprängs när han landar. Det var så vi först började experimentera, berättar Kalle Lindgren.

Med undantag för en nervpirrande scen under ett brofäste är "Stockholm boogie" ingen actionfilm. Med sin blandning av rå humor och känsloladdade konfrontationer är den snarare en skruvad relationskomedi, en resa med utslitna bromsar genom en sommarnatt i Stockholm.

- Vi har skrivit manus i flera år, rivit sönder gamla idéer och lagt saker åt sidan. Men vi kom på att vi försökte skriva manus som utspelar sig i miljöer som vi inte riktigt begrep eller kände oss hemma i. Här försöker vi gräva där vi står, berätta en historia inifrån och ut, säger John Lindgren och fortsätter:

- Vi ville göra en film som byggde mycket på improvisation, låta folk spela karaktärer som ligger nära dem själva. Och att göra det med mycket polare, framför och bakom kameran. Mer guerillastyle.

I centrum för berättelsen står Jerka, en ganska mesig kille som inte förmår göra slut med sin flickvän Terese - eller Terrorese, som hon ganska träffade kallas av Jerkas kusin Hoffe. Han är i sin tur en odräglig gaphals med en raggningsteknik som skulle få vilken flicka som helst att vilja gå i kloster. Under ett dygns festande slår sig Hoffe och Jerka ihop med överklassflickan Nathalie, hela tiden tätt förföljda av en ursinnig Terrorese.

- En film behöver ju en antagonist. Vi har verkligen tagit i från tårna för man vill ju känna att Terrorese är en tjej som skulle kunna spöa skiten ur både Hoffa och Jerka om hon fick chansen. Det är viktigt att hon är ett hot på riktigt. Men det är ju känsligt att porträttera en tjej som är så pass extrem...

- ...i en film som har en så pass grabbig jargong, säger Kalle Lindgren. Och det är en väldigt grabbig film. Samtidigt har vi varit väldigt måna om att göra de kvinnliga karaktärerna på ett sätt så att tjejer ska tycka om dem. Vi har varit måna om att bolla de kvinnliga karaktärerna med tjejer.

"Stockholm boogie" är i mångt och mycket en Stockholmshyllning, full av vackra bilder på Skinnarviksberget i soluppgång, Söders små kulturhus och Slussens neonskyltar. Men större delen av Sveriges befolkning bor trots allt inte i en etta vid Hornstull och motståndet mot Stockholmsfixeringen har växt till sig på senare år. Trots det är regissörerna inte oroliga för hur filmen ska tas emot utanför tullarna.

- Det som är viktigt för oss i film är kärnan i historien och relationerna, framför allt igenkänningen. Stockholm och Södermalm är spelplanen men samma historia skulle kunna utspela sig i vilken småstad som helst, säger John Lindgren.

- När man hör titeln tänker man kanske på folk som klubbhoppar på Stureplan. Men det här är ett sätt att festa som är mer vanligt på mindre orter. Vi tyckte att det var roligt att porträttera Stockholm som en småstad, säger Kalle Lindgren.

Men varför valde ni då den titeln?

- Jag och Kalle har alltid varit övertygade om att det är en kommersiellt gångbar titel. Folk älskar ju att hata Stockholm men även om man vill se den bara för att få spy galla så kan man förmodligen inte hålla sig för skratt. Kanske får man lite av sina fördomar motbevisade av att se filmen, säger John Lindgren.

Vad tycker ni om att hamna i facket "bröder som gör film ihop"?

- Det är oundvikligt att bli jämförd med andra filmskapande bröder men det är inget som vi stör oss på. Bröderna Coen är ju till exempel några av våra största idoler. Men jag vet inte om något regisserande brödrapar som har den rollfördelningen som vi har. Jag jobbar med kameraregi och John med personregi. Vi försöker inte blanda oss i varandras arbete för mycket, säger Kalle Lindgren.

- All regi i förarbetet och efterarbetet gör vi tillsammans men på plats delar vi upp oss, säger hans bror.

De fortsätter att jobba med sina kompisar. Snart ska de släppa en skiva med bandet Hoffmaestro & Chraa-koncernen, där Jens Malmlöf som spelar Hoffa sjunger. Samtidigt är de i startgroparna med ett nytt filmprojekt, där skådespelare från "Stockholm boogie" ska medverka. Men vad den ska handla om är fortfarande hemligt, enligt John Lindgren.

- Vi kan säga att det blir på liv och död - det räcker så. (PM)


Fakta:

Fakta/John Lindgren

Fullständigt namn: John Sixten Olof Lindgren.

Född: Den 8 april 1980 på Södermalm.

Bor: I Gamla stan med Kalle.

I cd-spelaren: Freddie King.

Senast lästa bok: "Mästaren och Margarita".

Favoritfilm: "Apocalypse now".

Hjälte: Jimi Hendrix.

Aktuell: Med debutfilmen "Stockholm boogie".

---

Fakta/Kalle Lindgren

Fullständigt namn: Karl-Uno Gustav Lindgren.

Född: Den 8 april 1980 på Södermalm.

Bor: I Gamla stan med John.

I cd-spelaren: Neville Brothers.

Senast lästa bok: "Easy riders, raging bulls".

Favoritfilm: "Medan vi faller".

Hjälte: George Clinton.

Aktuell: Med debutfilmen "Stockholm boogie".

---

De tre bästa Stockholmsfilmerna, enligt bröderna Lindgren:

1. "Dom kallar oss mods"

"Det är den intimaste ungdomsskildringen som har gjorts i Sverige. Ett Stockholmsdokument med fruktansvärt färgstarka karaktärer, gjord med grymt bra tillvägagångssätt."

2. "Adam och Eva"

"Det är den vackraste Stockholmsfilmen, man känner verkligen att staden spelar en av huvudrollerna - Stockholm under fyra årstider. Sedan är det en bra film över huvud taget men den har verkligen fångat en puls som är genuin."

3. "En kärlekshistoria"

"Det är en mästerlig film om ungdomskärlek som utspelar sig i Stockholm."

---

Bröderna Lindgren om...

... Colin Nutley som är filmens exekutive producent: "Colin är väldigt ung i sinnet och vi jobbar väldigt lika, med mycket improvisation. Han har varit en enorm trygghetsfaktor under inspelningen och alltid gett goda råd utan att trampa oss på tårna."

... Sascha Mesic från "Sen kväll med Luuk" som spelar svarttaxichaufför i filmen: "När vi såg honom första gången i tv-rutan så sade vi "den där snubben måste vi jobba med". Sascha är så jävla tacksam att ha med när det har varit mycket improvisation och snabba ryck i scener. Man trycker på en knapp och så går han loss. Han tyckte nog att det var kul att för en gång skull få göra en riktig karaktär. Han är jävligt proffsig."

Mer läsning

Annons