Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydligen är jag väldigt lik Mat-Tina,

Annons
Tydligen är jag väldigt lik Mat-Tina, det tyckte i fall pensionärerna i bostadsrättsföreningen där bodde för några år sedan. Vi hade visst samma leende, Tina och jag. Om denna likhet har jag visserligen inte hört något senare. Och medan jag möjligtvis har blivit äldre har Tina blivit snyggare, rikare och faktiskt ännu bättre. Jag har aldrig längtat efter matprogrammen, aldrig med spänning undrat över om det ska lagas kött eller fisk nästa matlagningsprogram. Så upphetsande är det inte. Så med ett visst mått av avundsjuka kan jag säga att jag inte har saknat henne. Saknat Tina har nog däremot SVT-människorna med koll på tittarsiffrorna gjort. Tina är en stark personlighet och ett starkt varumärke. Den triste vikarien, Mat-Niklas gjorde inget intryck, han hade ingen lyskraft. Han förblev liksom reserv hela tiden.
Men nu är hon tillbaka igen, med leendet, de jättegoda recepten och en husvagn åker hon runt i Sverige och lagar mat. Jag är inte avundsjuk längre, bara imponerad. Av att Tina och SVT har lyckats göra ett bra program ännu bättre. Nya Mat/Tina är ett skönt program som handlar om mer än bara mat, men utan att kompromissa om formen. Med en perfekt blandning av Tinas matlagning och härliga små reportage från platsen där husvagnen för tillfället står parkerad. Pelle åker runt i Ystad på spaning i polisbil och bekantar sig med Kurt Wallanders polishus, det är lite tokigt, men med precis rätt ton. Tina blir naturligtvis äldre precis som jag, men efter detta kommer hon också att bli snuskigt mycket rikare. Rackarns.    
Min spaltkollega Håkan Norberg funderade förra veckan över hur den nya svenska serien "Lite som du" skulle arta sig. Nu vet vi. Serien beskrivs på SVT:s hemsida som en romantisk dramakomedi om Niklas och Kicki, som just blivit arbetskamrater och inte har mycket gemensamt. Mer än att de båda vill få tillbaka sina respektive före detta partners. Vi vet vartåt det lutar.
Serien "Lite som du" tilltalar säkert en och annan scenograf och fotograf. Det är snygga miljöer och snyggt filmat. Till en början verkar det lovande. Men "Lite som du" har flera brister. Bakom serien står någon som inte har bestämt sig för om det ska vara skruvat eller verkligt. Det balanserar någonstans däremellan. Det är svenskt melankoliskt och ändå nästan roligt, men inte särskilt. Det är lite skruvat, men inte tillräckligt. Karaktärer som alla är för irriterande för att bygga en intrig. En tokig och töntig butikschef som sjunger hårdrock om bårhus. Killen och tjejen som kommer att bli förälskade i varandra. Viss känns det igen. "Lite som du" känns helt enkelt lite som ICA:s tv-reklam. ICA-reklamen gillar jag, "Lite som du" kan jag vara utan. Det andra avsnittet visas ikväll klockan 20.00 i SVT 1.

Mer läsning

Annons