Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tysk sevärdhet om fredlig revolution

Annons
Betyg 4

Regissören Hans Weingartner och hans uttrycksbegåvade skådespelare har gjort en varmhjärtad, humorfylld och intelligent hyllning till unga människors vilsenhet, till deras behov av att göra uppror mot världens orättvisor. Samtidigt handlar den om kärlek och vänskap och om att våga ta ställning för det man verkligen tror på, utan att tillgripa mord och våld.
Två unga aktivister, Jan och Peter, tar sig nattetid in i lyxvillor. De stjäl ingenting, men lämnar efter sig nedskrivna varningar om att ägarnas feta år snart är förbi. Peters flickvän Jule flyttar in hos dem, och mellan henne och Jan spirar snart en sensuell attraktion.
Efter en misslyckad aktion förvandlas alla tre ofrivilligt till kidnappare. Deras revolutionära övertygelser sätt på avgörande prov, när det visar sig att den kidnappade storkapitalisten är genuint trevlig och sympatisk, och har ett aktivt förflutet i den mest militanta 68-vänstern.
Det är ett utmärkt grundscenario, som ger många goda möjligheter till diskussioner kring det svåra i att ha en bestämd uppfattning om allt det orättvisa som präglar nutida globala verkligheter. Filmens avslutande delar känns alltför tillrättalagda, men de kan accepteras som direkta uttryck för den ungdomliga idealism som filmen förmedlar.

Mer läsning

Annons