Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Malmros på punkig nostalgitripp

Annons
I Ulf Malmros nya film blandas relationsproblem med mintgröna scenkläder och "Forever young". "Tjenare kungen" är en djupdykning i 80-talsestetik och några tjejers längtan efter att släppa en singel - helst före jul.


Det har gått två år sedan Ulf Malmros senaste film, den värmländska gansterkomedin "Smala Sussie". Där var huvudpersonen en ung man som letade efter sin syster, flankerad av traktens ligister. I "Tjenare kungen" är det tjejerna som står i centrum.

- Tjejer tränar i så tidig ålder på att försöka förstå sig på hur människor fungerar, det sociala samspelet. Därför blir det också mycket mer frustration och missförstånd och intriger. I ett killband kan man säga "fan, du spelar ju skitdåligt". Hos tjejer finns det sociala spelet, inte såra men ändå säga och så missförstånd på det. Det var det kul att utforska, säger Ulf Malmros.

"Tjenare kungen" utspelar sig 1984 och handlar om 19-åringarna Abra och Millan som försöker slå igenom med sitt punkband. Det är en film om 80-talets popkultur - från kriget mellan synthare och punkare till pastellmode och hockeyfrillor - men också om kärlek och vänskap, svek och lögner.

- En rockband är ju som en liten familj där man grälar och bråkar men ska hålla färgen utåt. Där finns också en rörande komik för det de helst vill är ju att bli sedda och få brudar eller snubbar och gratis sprit. Och om en film inte har en konflikt så är det ju ingen film och i ett rockband är det extremt mycket konflikter, mycket egon och energi och kollisioner. Sedan är det en mycket enkel dramaturgi - de vill släppa en singel, och helst innan jul.

- Sedan tände jag på 80-talsgrejen. Det är roligt att placera något i en tid och 80-talet är ju lite komiskt och väldigt visuellt. Det tyckte jag var en kul ingrediens.

För den som är född på 60- och 70-talet kommer "Tjenare kungen" att framkalla nostalgikickar av nästan religiös natur. Här finns poptjejen som syr sina egna scenkläder, Lundellfantasten med författardrömmar, småflickorna som älskar Herreys, det sexuellt ambivalenta synthbandet och pudelrockarna i spandex - ackompanjerade av musik från Ultravox, Blondie, Cyndi Lauper och Alphaville. Ebba Grön har för första gången gått med på att deras musik får användas i en film.

- Vi fick höra att det skulle bli helt omöjligt för de hade aldrig släppt musiken tidigare till någon, berättar Ulf Malmros. Men vi tog ett möte och hade ett bra prat. Vi fick betala mycket pengar men vi fick musiken - de tyckte väl att det passade. Sedan bad vi Thåström skriva en låt och det gjorde han.

Var du synthare, hårdrockare eller punkare på 80-talet?

- Jag var medlöpare så jag var allting, bara man kunde få festa. Jag var punkare ett tag och fick stryk av raggare och sedan var det lite mer synth.

Medan många regissörer hela tiden återanvänder samma skådespelare är Ulf Malmros känd för att leta fram nya talanger. Cecilia Wallin och Josefin Neldén som spelar Abra och Millan gör debut i "Tjenare kungen".

- När de kom så var det så uppenbart, man såg det på tio sekunder. Det är ju en begåvning som är medfödd, som bollsinne och musikalitet. Man måste ha det från början. Så därför är inte casting så djävulskt svårt, säger Ulf Malmros.

Josefin Neldén är född 1984 och fick upptäcka 80-talet under arbetet med "Tjenare kungen".

- Jag hade gjort ett ganska kraftig researcharbete innan jag gjorde min första provfilmning. Jag googlade allt jag kunde få reda på om Ulf, hans tidigare filmer, Thåström, punk i stort. Jag tog reda på allt, säger Josefin Neldén,

Hur är Ulf Malmros som regissör?

- Han är hård men rättvis och med ett varmt hjärta, säger Cecilia Wallin.

- Han lämnade mycket utrymme för improvisation och våra tankar kring karaktärerna och scenerna, säger Josefin Neldén. Och det går undan. Det är ett hetsigt tempo kan man känna ibland, men han är bra. Rak och ärlig.

Hur tror ni att publiken kommer att reagera på filmen?

- Unga människor med visioner är inte annorlunda nu än på 80-talet. Så jag tror att både de som var unga då och unga i dag kan identifiera sig med filmen, säger Cecilia Wallin.

- Jag vill att de ska få en varm känsla i magen och ett leende på läpparna, säger Josefin Neldén. Och lite inspiration. Abra och Millan sitter ju inte och väntar på att någon ska komma och säga "nu får ni". De säger "nu vill vi så nu gör vi". Det handlar inte om att de är tjejer eller killar - de bara gör.

"Tjenare kungen" har biopremiär den 16 september (PM)

Mer läsning

Annons