Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ullerstam: Helt plötsligt har det dykt upp en livescen i sommar

/
  • Thord Jansson i Smalare än Thord är en av dem som spelar live på Sundsvalls krogar i sommar.

Annons

Livescenen i Sundsvall. Helt plötsligt finns den, och inte bara på festivaler. Gatufesten och Konsertfesten som tog upp allt det syret är borta. Nu har Hamnyran, Sundsvall bjuder, Sundsvall Block Party – och nu senast Sensommar – tillkommit.

Men det är inte det jag tänker på.

Jag tänker på limmet, klistret som sammanfogar hela nöjessommaren i stenstaden. Krogarna.

Jag tycker att det har hänt något sedan förra året. Fler vill satsa på livemusik på något sätt. Och är det inte livemusik så är det medvetna satsningar på klubbar och meriterade dj:s. I det sistnämnda fallet är många av dem liveakter nuförtiden. De göms med rätta inte undan.

Jag tycker om de initiativen där tanken är långsiktig. Det är inte bara något som slängs ihop.

Aveny har under det senaste året provat flera olika livekoncept och ambitionsnivån verkar vara hög. I sommar verkar det inte vara så mycket aktivitet på den fronten men jag hoppas att energin finns kvar i höst. Några saker är redan bokade ser jag i deras kalender.

E-street Har hållit uppe fanan på fredagar och lördagar och fortsätter med det som vanligt under sommaren. I vår fick vi se jazzklubben där på måndagar, och Rootsy några gånger på veckodagar.

Det som är nytt på krogfronten i sommar, som kommit till min kännedom, är livesatsningarna på Oscar Matsal & Bar och Apa. Det känns som att båda initiativen är skönt avslappnade och prestigelösa. Häng ut, lyssna på musik och njut av lite krubb och dryck. Det låter hur gött som helst tycker jag, och ett behövligt inslag. Inget ont om alla duktiga dj:s i stan men det här behövs också.

På Apa är det Summer mashups och jag antar att det är samma koncept som Emil Öhlén kört förut på Perfect Pint och Torget. Gunnarsson & Co står för grundsvänget och sedan kan vad som helst hända. De spelar på onsdagar.

På onsdagar ser vi också antinge Smalare än Thord eller Desotos på Oscar. De kör i gång lite tidigare på kvällarna och varvar att spela själva med att vända plattor. Trevligt initiativ.

Lägg då till att juli bjuder på tre tisdagar med livemusik på Stora torget och alla andra festivaler så har vi hur mycket som helst att välja bland.

Det finns förhoppningsvis andra livesatsningar som jag inte tagit upp här, det vore bara toppen.

Nu är det bara upp till oss som bor här i trakten att flytta våra kroppar till stan. Om vädret är med oss finns det inga ursäkter.

Vi börjar med att sura oss igenom trippelsmockan i Midsommar.

Mer läsning

Annons