Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ullerstam: Repetition är kunskapens moder

/
  • Charlize Theron är fantastisk som Imperator Furiosa i

Annons

Den här veckan har varit splittrad. Jag har rapporterat om allt från onda musikaliska akter som ska ta över Aveny till Morran-citat som blev en viral succé som låt.

Det har snurrat många tankar kring Eurovision såklart men jag har också mött på galenpannorna Robbin och JP som ville lansera en ny sommardans.

En sak som fastnade, och som jag tänkte avhandla här, pratade jag och Peter Carlsson om i senaste avsnittet av podcasten Carlsson & Ullerstam som släpptes på fredagen.

Actionhjältar.

Framför allt ville Peter att jag skulle ställa olika actionfigurer mot Mad Max. Jag såg den senaste filmen för en och en halv vecka sedan.

Det är egentligen omöjligt men jag gillar actionfilmer så jag tänkte säga några ord om de karaktärer vi snackade om.

Mad Max: Fury Road väntade jag mig mycket av och fick det. Och lite mer. Tom Hardy var väldigt bra som fåordig, stönig och kärv manlig antihjälte. Det som vi fick extra var en helt fantastisk Charlize Theron som Imperator Furiosa. Hon var både hård och målmedveten samtidigt som hopplösheten nästan fällde henne. Hon blev en naturlig hjälte som drevs av en stark instinkt. Det som är så bra med Furiosa är att hon är en kvinnlig hjälte som känns lika naturlig som en manlig. Jag skulle egentligen inte behöva sitta här och skriva om det faktumet. Det gör henne till den coolaste någonsin.

I Carlsson & Ullerstam nämnde vi actionhjältar som Bruce Willis John McClane i Die Hard-filmerna, Uma Thurmans The Bride i Kill Bill, Sylvester Stallones John Rambo med flera.

En karaktär som jag tycker sticker ut är Sigourney Weavers Ellen Rippley i Alien-filmerna. Hon förklarar sig inte heller och behöver inte överdriva, varken hur hon klär sig eller vad hon gör. Hon är en självklart cool människa.

De här kvinnliga filmhjältarna finns det alldeles för få av och ett Facebook-inlägg som min kollega Sofia Mirjamsdotter förklarar det bra.

Föreläsaren Sofie Lindblom var inbjuden till Teknikföredagen, en årlig konferens ordnad av Teknikföretagen, en organisation som representerar 3700 teknikbolag i Sverige.

Hon påpekade för publiken att teknikföretagens vd i sin öppningspresentation hade 75 procent av bilderna på killar (rockstjärnor, statsministrar, innovatörer eller företagsledare) och 25 procent på tjejer (barn, i bakgrunden eller porträtterade som offer).

Ett strukturproblem som fortfarande 2015 finns kvar. Många tycker att det är tjatigt att prata om det. Har vi inte kommit långt, säger andra? Jag säger att repetition är kunskapens moder.

Mer läsning

Annons