Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uno Svenningsson tillbaka i sina rötter

Efter ett par års tystnad är Uno Svenningsson tillbaka med radiohiten \"Andas genom mig\" och en ny skiva. Nu närmar han sig slutet på Sverigeturnén. ST har pratat med honom inför Sundsvallsbesöket i kväll.

Annons
Uno Svenningsson har åter igen fått en riktigt stor radiohit med Andas genom mig. Rösten är omisskännlig och han säger själv att den senaste skivan, Ett andetag från dig, låter precis som han vill att det ska göra. Denna femte soloplatta är också den första som Uno har producerat själv.
Jag ville förverkliga mina demos och det sound och sätt att skriva på som jag har. Det har varit jättekul att producera låtarna själv, säger Uno Svenningsson, när ST pratar med honom inför spelningen på Tonhallen i kväll.
Uno har gått tillbaka till sina musikaliska rötter och tagit inspiration av sina ungdomshjältar. Eagles, Marvin Gaye och David Bowie, för att nämna några.
Men det är fortfarande melodiös pop- och rock. Det är mer 70-talsgitarrer med upptempo nu än tidigare skivor, säger han.
Uno Svenningsson har ofta varit i Sundsvall under sitt samarbete med producenten Patrik Frisk på Sidelakestudion. Patrik är också medproducent till låten Andas genom mig.
Jag har ju spelat en hel del i Sundsvall också genom åren förutom studiojobb. Det är en fin musikstad, säger han.
Uno befinner sig på upploppet av Sverigeturnén, med final i Halmstad 19 mars. I kväll bjuder han på sex nya låtar från skivan samt lite äldre material från tidigare skivor. Med sig har han samma band som var med och spelade in skivan.
Jag gillar konserthusturnéer som Tonhallen där man kan våga spela någon lite mer okänd låt eftersom publiken verkligen lyssnar. Man kan ha mer mellansnack också vilket gör allt mer personligt. Vi är ett väldigt skönt gäng och har jättekul ihop på scenen.
Uno Svenningssons karriär startade redan på 80-talet med gruppen Fredá, där Uno var sångare, gitarrist och låtskrivare. Fredá var ett av 80-talets största svenska rockband och deras sex album sålde i närmare 400000 exemplar.
Därefter inledde han en framgångsrik solokarriär, med låtar som Under ytan, Nära Sanningen, Tro på varann och Vågorna. En karriär som förblivit påtagligt opåverkad av trender och försäljningsnedgångar. Uno har sålt närmare en halv miljon soloskivor.

2002 tog han en paus och umgicks med familjen - frun Carina och sönerna Mark, 10, och Joel, 4 år.

En viktig timeout mitt i livet, menar den nu 45-årige Uno.
Det är viktigt att stanna upp ibland och se efter vart man är på väg, vad man lägger energi på. Dessutom ville jag hinna umgås mer med mina barn. Nu planerar jag min tid på ett bättre sätt än tidigare så pausen var viktig för mig.

Uno skriver nya låtar konstant, även när han är på turné. Han har 3000 låtidéer inspelade på kassettband som ligger på hög hemma i huset i Stenungsund, norr om Göteborg.
Jag blir alldeles matt när jag ser de där högarna. Jag får nya idéer hela tiden och det känns enklare att skriva nytt. Om jag inte är hemma brukar jag ringa in på min telefonsvarare och nynna in en melodislinga eller textrad, säger Uno Svenningsson.

Mer läsning

Annons