Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UR-profil tar över "Sverige!"

Annons
Anna Charlotta Gunnarson är ny programledare för SVT:s kulturmagasin "Sverige!". Hon kombinerar det nya jobbet med att debutera som författare.


Gunnarson tar över efter Emma Olsson som nu bli en av programmets reportrar ute i landet.

- Det ska bli skitkul. "Sverige!" har man hur många möjligheter som helst med, det är så brett och stort, säger hon.

De senaste åren har Anna Charlotta Gunnarson arbetet på Utbildningsradion, med populärvetenskapliga program för skolungdomar. I "Jorden" stod naturvetenskapen i centrum, i "Orden" gjorde hon djupdykningar i språkliga frågor.

- De är program i samma anda som "Sverige!". Där har jag försökt få in humorn för att ta ner forskarna på jorden. Och det samma kan man göra med kulturen.

I motsats till "Kobras" finurligheter är det "Sveriges!" uppgift att göra folklig kulturjournalistik. Anna Charlotta Gunnarson trivs med det breda kulturbegreppet och har en hel del idéer om vilka företeelser som skulle kunna passa för reportage i "Sverige!".

- Jag har tänkt på balkongkulturen, hur balkongers utseende speglar olika ställen. När jag var i Kiruna hade de en massa tomtar och renar och belysningar på balkongerna - det är väl för att det är så mörkt.

I höst tar Anna Charlotta Gunnarson ett rejält kliv in i kultursfären. Vid sidan om programledarskapet för "Sverige!" ger hon också ut sin första roman, ungdomsboken "Samma gamla visa". Boken bygger på 2003 års radiojulkalender och blir den första i en serie om Amanda som hittar mystiska baklängesbudskap på en gammal skiva. Dessutom medverkar hon i en antologi med barnramsor.

- Det känns ju klockrent. Det känns som att min agent har sammanfogat det här, fast jag inte har någon agent. Att skriva har hela tiden varit en kvällssysselsättning. Det är som en hobby, när andra människor arbetar i sina trädgårdar sitter jag och skriver.

Vilken sorts kulturkonsument är du?

- Väldigt blandad. Jag är väldigt intresserad av musik så där har jag lite nördsmak. Jag läser mycket barn- och ungdomslitteratur. Teater går jag inte på så ofta, jag pluggade drama och fick en överdos. Men jag ska försöka bättra mig. (PM)


Anna Charlottas Gunnarsons kulturtips för sommaren:

Lyssning: Jenny Wilsons debutskiva "Love and youth".

Läsning: Christine Nöstlingers "Burkpojken"

Utflykt: Tändkulemotorns dag i Lysekil den 21 augusti.

Mer läsning

Annons