Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ursäkta går jorden under i dag också?

/
  • 2012 samlades folk i den historiska staden Chichen Itza i Mexiko. Vissa trodde att dagen då Mayafolkets kalender tog slut också innebar slutet för jorden. Foto: Israel Leal/AP Photo/TT
  • Superblodmånen innebar inte jordens undergång, som vissa förutspådde. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix/TT

Annons

Vi klarade millenieskiftet och Mayakalenderns utgång.

Vår senaste deadline var den 7 oktober 2015 – i onsdags alltså – men vi kan alla ta av oss foliehattarna nu.

Jorden gick inte under den här gången heller.

Å andra sidan kan vi inte pusta ut särskilt länge.

Brånfelta lista: Allting tio i topp

Jorden verkar alltid ska gå under någonstans, det finns alltid någon sekt eller religiös församling som har räknat ut ett nytt sista datum för planeten jordens existens.

Den senaste domedagen var alltså i onsdags, men det enda som gick under då var den kristna församlingen eBible Fellowships trovärdighet.

Enligt den bibeltroende församlingens ledare Chris McCann påbörjades undergången den 21 maj 2011 och fullbordades i förrgår, 1600 dagar senare.

Okej, vi blev tvungna skrapa bilrutor på morgonen, hösten hade brakat in på allvar, men så illa som McCann och co trodde var det ändå inte.

Du kanske tror att den senaste domedagsprofetian innan eBible Fellowships var 21 december 2012 – dagen då Mayafolkets kalender tog slut – men då tror du fel.

Jorden skulle gå under tre gånger bara i september i år, allt enligt tre olika teorier.

Den första baserades på en tolkning som Isaac Newton gjorde av Daniel 9:25 i bibeln. Enligt den var jordens slutdatum 23 september 2015. Hur den tolkningen lyder och hur uträkningen ser ut får ni googla om själva, 

utrymmet här räcker inte till för en rättvis redovisning.

Andra undergångsivrare hade siktat in sig på en annan dag, nämligen dagen efter, det vill säga den 24 september 2015.

Fundamentet i den domedagsprofetian var ett uttalande som Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius gjorde den 13 maj 2013 då han sa att världen hade 500 dagar på sig innan ett klimatkaos skulle bryta ut.

Som om inte det vore nog trodde många att det i stället var den 28 september 2015 som gällde och de av er som är kalenderbitare inser kanske vad det handlade om?

Japp, superblodmånen.

Den natten när månen stod precis så nära jorden och ljuset skars precis så att den blev röd så var det tack och hej, leverpastej.

Ursäkta om jag raljerar lite men den undergångsteorin var inte det vassaste verktyget i domedagsprofeternas verktygslåda.

Vi uppfostrades i tron att Nostradamus var den ledande undergångssiaren historiskt sett men hans slutdatum i juli 1999 är för länge sedan passerat.

Istället har Isaac Newton (som också är kopplad till årets 23 september-undergång) seglat upp som historisk chefspessimist. 

Till sist: just nu är Newton aktuell med en prognos baserad på matematiska mönster i bibeln. Det är ingen brådska med foliehattar dock, enligt de uträkningarna ska inte jorden gå under förrän 2060.

Mer läsning

Annons