Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utförsäljning av konst väcker protester i USA

Annons
Får museer sälja verk ur samlingaran för att få pengar att köpa nytt? Frågan delar den amerikanska konstvärlden sedan New York Public Library startat en utförsäljningsvåg.

Bibliotekets beslut att sälja två porträtt av George Washington har väckt en våg av protester. Men trots protesterna planerar konstinstitutioner som Museum of Modern Art, Metropolitan Museum of Art och Art Institute of Chicago att följa efter och sälja målningar av konstnärer som Picasso, Chagall och Modigliani och ovanliga fotografier av Alfred Stieglitz och Edward Weston, skriver New York Times.

- Historien kommer att få de här museerna att framstå som dårar, säger konsthistorikern och curatorn Robert Rosenblum.

Museerna som säljer försvarar sig med att en samling måste förnyas. Verk som bara samlar damm i magasin kan i stället säljas och för pengarna kan man köpa nytt.

Robert Rosenblum och andra kritiker menar att det går så mycket mode i konstvärlden att det är omöjligt att säga vilka verk man i framtiden tycker är viktiga och värda att behålla. De menar att museerna har ett ansvar som kulturbärare som de som beslutat om utförsäljningarna glömmer. (PM)

Mer läsning

Annons