Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad får dig att lita på någon?

Annons

Brittisk-israeliska Nessa Stein, spelad av Maggie Gyllenhaal, säger så här i början av varje avsnitt av miniserien The Honourable Woman:

"Vilka litar du på? Hur vet du? På grund av hur de ser ut? Eller vad de säger? Vad de gör?

Vi har alla hemligheter. Men ibland, sällan, händer något som gör att man inte har något annat val än att avslöja dem. Att låta världen se vem man verkligen är. Ditt hemliga jag. Men för det mesta ljuger vi, vi döljer våra hemligheter för varandra och för oss själva.

När man tänker efter så är det ett under att vi litar på någon överhuvudtaget."

Till en början låter det lite väl pretentiöst det där. I inledningen av det åttonde och sista avsnittet känns det bara sant, deprimerande sant, både på ett personligt plan och världspolitiskt.

The Honourable Woman är så. En klump i magen. Som ångest på burk, i tv-format. Och alldeles otroligt intressant och välgjord.

Nessa Stein (Gyllenhaal), arvtagare till sin pappas företag inom vapenindustrin, lägger om verksamheten till tele- och datakommunikation. Hennes mål är att via öppenhet och lika behandling av alla parter försöka vara en del av lösningen på konflikten mellan Israel och Palestina. Företagets fiberoptik ska föra människor samman, över gränsen och vidare ut i världen.

Serien sändes i England och USA tidigare i år, samtidigt som bomberna föll över Gaza och raketer avfyrades mot Israel. En otäck tillfällighet som skänker serien extra relevans.

Jag vet att en del kommer att värja sig mot Maggie Gyllenhaals typiskt ämliga uppenbarelse; insjunken bröstkorg, framskjutna höfter och hundögon. Men då tänker man för mycket på några av hennes tidigare roller och missar att Nessa Stein också är ytterst stark, en jätte, trots den blytunga historia hon bär på.

Se hur Gyllenhaal skiftar hållning, lyssna när hon sänker rösten och bevittna hur hon målar fram en av de mest sammansatta rollfigurerna någonsin i en tv-serie. Det är enastående skådespeleri. Dessutom fixar hon alldeles utmärkt att tala brittisk engelska.

Den som ser The Honourable Woman via HBO Nordic får en version med nio avsnitt på cirka 50 minuter i stället för originalets åtta avsnitt på omkring 60 minuter. Detta på grund av att BBC vid internationell försäljning klipper om sina serier, med blandat resultat, för att avsnitten ska passa tablåerna i reklam-tv-kanaler.

Mer läsning

Annons