Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gör alla kreativa människor?

Annons
En gammal sanning är att om det inte finns nåt för ungdomar att göra så flyttar de. Närmast är huvudstaden, och jag kan inte förebrå utvandrarna. Trots att det är sommar, och därför bör vara lågsäsong på uteliv, så frodas partyn, konserter och klubbar i Stockholm.
I Sundsvall är det tyst.
Okej, nu vet jag att det är korkat att jämföra med Stockholm. Med kranskommuner räknar vi in 1,5 miljoner människor. I Sundsvall + Timrå är vi drygt hundratusen. Men ändå. Några av de goda idéerna borde väl kunna spridas hit, eller åtminstone stjälas av någon mindre nogräknad, men desto mer driftig individ.
Som det här med allsång. Det körs inte bara tisdagar på Skansen (såg ni Peps i tisdags? Grymt!), utan även fredagar på Debaser. Husband är Weeping willows, och allsångsledaren heter Catti Brundelius (f.d. Miss Universum, numera Professora). Gästartister har bland annat varit Silverbullit och Richard från Hell on wheels. Indiepoppare i alla åldrar, eller över 20 i alla fall, har i sommar sjungit sig hesa till hits med Smiths, Blondie, Blur och Pulp.
Varför tänkte ingen i Sundsvall på samma sak? Husband skulle kunna vara Confusions, ett brett och rutinerat band med sinne för \"britpop\". Gäster kunde plockas från Leif Karate, Superswede, Charm och Stereo starboy. Och allsångsledare, tja varför inte Lilian Bokestig? Hon kan ju det där med covers efter sin succé som Cher i Sikta mot stjärnorna. Inte behövs nån supercool typ i Sundsvall, bara en som kan sjunga och få igång folk, och då är Lilian gjuten. Och sen när blev allsång coolt? Just det.
Men att sjunga är kul, det tycker nästan alla, och de som inte gör det kan titta på eller gå nån annanstans.
En annan sak i huvudstaden är musik på Kulturhusets terrass. Ane Brun, The legends, Teitur och Johnossi är några som hörts hittills. Tänk om nån kunde rigga upp lite musik, dans, teater, whatever i Kulturmagasinet glastaket kan ju f.ö. ge en illusion om att vi befinner oss i det fria, och dessutom skydda för regnet som så ofta sabbar roliga kvällar.
Eller så kan man ha en Minipluggfestival, precis som de hade på Kulturhusets annex Lava i Stockholm i juli. Musik skapad från spelmodulerna Atari, Amiga och Gameboy stod på tapeten, och detta drog grymt med folk.
Medverkande kan inte saknas, spelgalningar finns det massor av i Medelpad, se bara på det årliga Krangpartyt. Och 8-bitarsmusiken är det nya svarta, säger Malcolm McLaren, pappa till Sex Pistols. Även om jag inte direkt litar på den mannens omdöme så visst vore det kul med en sån musikfestival i Sundsvall? Svar ja!
Det finns fullt av företagsamma, kreativa och duktiga kulturmänniskor i Sundsvall - det vet jag. Sätt igång och använd era friska, ungdomliga och smarta krafter, och förändra vår omvärld till det bättre. Och ni som har makten - ge dem möjligheter att skapa. Då hejdas utflyttningen och allting blir så jävla mycket roligare. Promise!

Mer läsning

Annons