Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våld som inte biter på de goda

Annons
För nynazisten Adam är våld svaret på allt. I mötet med prästen Ivan blir slagen och sparkarna obrukbara vapen. Anders Thomas Jensen film "Adams äpplen" är en kamp mellan ont och gott, helt befriad från svartvita karaktärer.


- När Ivan konsekvent vänder andra kinden till så blir Adam fråntagen alla redskap han normalt kommunicerar med. Han kallar sig ond, sådan han vill vara, men när våldet inte längre fungerar som han är van vid blir det bara löjligt, säger Anders Thomas Jensen.

Han har skrivit manus till en rad danska filmsuccéer, bland andra Susanne Biers lovordade "Älskar dig för evigt" och "Bröder". Han regidebuterade 2000 med actiondramat "Blinkande lyktor" och filmade också "De gröna slaktarna" efter eget manus.

"Adams äpplen" utspelar sig i en liten landsortskyrka där prästen Ivan, spelad av Mads Mikkelsen, tar emot samhällets olycksbarn för rehabiliterande samhällstjänst. Nynazisten Adam, i Ulrich Thomsens gestalt, anländer till kollektivet där han ska samsas med alkisarna Gunnar och Sarah (Paprika Steen). Adams tuffaste utmaning blir ändå att tvingas leva i fred med den lika brottsbelastade invandraren Khaled spelad av Ali Khazim.

- Jag slänger in ett gäng lätt karikerade karaktärer som får kämpa mot varandra. Tematiskt handlar det om att godheten övervinner ondskan - för att ondskan i längden är löjlig. Den har helt enkelt inget att komma med. Så är det i min film, dessvärre fungerar det väl inte riktigt så ute i samhället.

Adam, äpplen, kors och oväder är religiösa symboler som får stort utrymme i filmen. Adam tar också bibeln till hjälp för att krossa Ivans tro. I den processen finner Adam sin egen väg ut ur ondskan.

- Jag har själv inte tron, men om man kan tolka "Adams äpplen" religiöst får de som ser den avgöra. Jag är 33 år och ju äldre jag blir så upptäcker jag att bibeln inte bara är nonsens, man kan hitta en del kloka saker där också.

Humor och ironi är Anders Thomas Jensen vapen när han låter Adams tidigare nassegäng på ovälkommet besök uttrycka det förakt mot invandrare som numera via Dansk Folkeparti finns representerat på regeringsnivå i Danmark

- Hade jag ett formulerat politisk budskap så skulle jag ställa mig på en låda och predika det. Men jag gör film och då fungerar inte den metoden så bra. Självklart är jag motståndare till rasisterna och det säger jag genom att låta karaktären Khalid hantera nazisterna genom att få oss att skratta åt dem.

Filmmanus som Anders Thomas Jensen själv ska regissera skiljer sig markant från dem han skriver på uppdrag av andra.

- De blir mycket svartare, de utspelar sig alltid i pojkarnas värld där våldet tar stor plats och har därför få kvinnoroller. Det blir filmer i min stil som jag inte tror att någon annan skulle vilja eller kunna göra, säger han.

Själv skulle han aldrig ha åtagit sig att regissera "Älskar dig för evigt" eller Søren Krag Jacobsens Dogmafilm "Mifune" trots att han skrev manus till dem. Apropå Dogma så tror Anders Thomas Jensen att rörelsen är död eller i alla fall borde vara det.

- Det var kul när det kom men nu räcker det. De begränsningar Dogma-reglerna medför är nästan svagsinta. Man kan göra så mycket med film och jag vill använda mig av alla medel när jag regisserar.

Efter sina helt egna filmer brukar Anders Thomas Jensen ägna minst ett år åt att skriva film- och teatermanus till andra regissörer. I mars får hans och Susanne Biers nya "Efter bröllopet" med Rolf Lassgård i en av rollerna Sverigepremiär. Just nu skriver han på ett manus till "Tills döden skiljer oss åt" som blir den andra filmen som Paprika Steen regisserar.

- Jag har också ett manus på gång till Tomas Villum Jensen med den avsiktligt usla titeln "Sprängfarlig bomb". Det är en komedi om en konstnärligt sinnad filmregissör som tvingas spela in en riktigt dålig actionrulle.

Nästa höst tror Anders Thomas Jensen att han kan börja inspelningen av sitt nästa egna filmprojekt. Vad det blir vill han inte avslöja.

- Tio av de totalt tolv filmer som jag har skrivit manus till har innehållit en historia om två bröder. Det brukar bli så utan att jag är medveten om det. Jag borde nog gå till en psykolog, säger Anders Thomas Jensen.

"Adams äpplen" får Sverigepremiär den 2 december. (PM)

Mer läsning

Annons