Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välsmakande vinresa genom Kalifornien

/
  • Gamla skolkompisarna Miles och Jack (Paul Giamatti och Thomas Haden Church) åker på en vinresa, men har olika uppfattningar om aktiviteterna.

Sideways

Annons
Två gamla vänner, Miles och Jack, äter och framför allt dricker sig genom vindistriktet i Kalifornien under en vecka. De semestrar inför Jacks stundande bröllop, men har olika uppfattningar om aktiviteterna. Vinfantasten Miles vill äta och dricka gott, spela golf och bara umgås. Jack vill få ett par sista ligg innan han gifter sig.
Mycket av filmens storhet ska tillskrivas regissören och manusförfattaren Alexander Payne, inte minst för hur han lyckas få in så mycket prat om vin utan att det blir trist eller pretentiöst. Det ger istället filmen form och karaktär och serverar en hel del paralleller till rollfigurernas personligheter.
Det som dröjer kvar är filmens värme, fina skådespeleri och humor. Som när Miles inför en middag med damsällskap vrålar att han kommer att lämna bordet om någon beställer en merlot. Han har dock inget att oroa sig över eftersom både Maya och Stephanie - kvinnorna som Miles och Jack möter under sin semester förstår storheten hos pinot noir-druvan. Och det gör vi också efter att ha hört Miles beskriva den.

Mer läsning

Annons