Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Variera din actiondiet

/

Annons
Sommar. Tid för avslappning. En period när den ordningsamma svensken tillåter sig att vara lite ansvarslös. Att dansa en sommar. Att skaffa husdjur som lämnas kvar vid torpet när familjen åker tillbaka till stan i augusti. Att ha oskyddat sex.
De bruna kuverten med diskret avsändare kommer inte förrän till hösten och då ska man ju ändå äta penicillin eftersom halsen och gud-vet-vad ändå blir lite risig när kvällarna blir kalla men klädseln fortfarande består av shorts och linne.
Inget ska vara komplicerat på sommaren. Inget ska vara på allvar. Verkligheten släpps in igen framåt september. Sett ur detta perspektiv är det helt logiskt att åtta av nio filmer på stadens biograf är action- eller äventyrsfilmer. Nio av nio egentligen, eftersom barnfilmen Zuperzebran också är en äventyrshistoria.

Vi kan just nu se bland annat Kung fu hustle, Sin city, Star wars och Fantastiska fyran på bio. Det ett bra och varierat utbud. Den enda film som saknas i sällskapet är Världarnas krig, som överraskande inte gick upp i Sundsvall vid premiären för några veckor sedan. Alla dessa filmer befinner sig dock inom en ganska homogen genre, även om det så klart är väldigt stor skillnad mellan Steget efter och Sin city. Poängen är att om man vill se något annat än action och äventyr något \"icke-somrigt\" om man så vill är det bara att knata till videobutiken eller läsa tv-tablåerna.
Hyr till exempel The machinist, som till en början mest kretsar kring hur många kilo skådespelaren Christian Bale lyckats gå ner för rollen som industriarbetare med sömnsvårigheter. Regissören Brad Anderson och filmfotograferna Xavi Giménez och Charlie Jiminez finner hela tiden nya sätt att visa upp Bales utmärglade kropp. Finns här ingen handling? frågar man sig och längtar febrilt efter en poäng med alla otäckheter. Och poängen kommer.
Upplösningen är riktigt raffinerad, nästan som en uppenbarelse faktiskt.

För omväxling gör man också klokt i att vända sig till filmklubben i Sveriges television, som varje tisdag sänder \"kultförklarade och obskyra filmer, stora regissörers förstlingsverk och filmer som det pratas om\". Den här veckan visades Vincente Minnellis drömfabriksdrama Illusionernas stad (The bad and the beautiful, 1952) med Lana Turner och Kirk Douglas i huvudrollerna. På tisdag kommer Lars von Triers Epidemic från 1987.
Den riktigt ambitiösa filmentusiasten ser till att befinna sig i Stockholm efter den 22 juli, då den underbara It\'s all gone Pete Tong har biopremiär. Det är en komedi full av dråpligheter om många i grunden väldigt allvarliga saker. Filmen är delvis förklädd till dålig rockumentär och handlar om lyssna här en dj som tappar hörseln. Hur låter det som variation till sommarens actiondiet?

Mer läsning

Annons