Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsklass av Real Group

Tonhallen
The Real Group

Annons
Tack The Real Group. Tack för en fantastisk musikupplevelse och underbar kväll. Det här var en konsert av världsklass.

Egentligen kunde recensionen vara slut där. Men det är bara början ...

Kan tänka mig att musikrecensenter världen över upplevt ungefär samma sak när de lyssnat till RG live. Orden räcker liksom inte till. Världsklass låter nästan futtigt. Som acapellagrupp tillhör den här kvintetten de allra främsta på denna planet så vi kan känna oss riktigt priviligierade vi som bänkade oss Tonhallen i går kväll. Och vi var många. Fullt hus.

Som helhet är det ganska enkelt att analysera RGs musik, men det är när man kommer ned på individuell nivå det blir svårt. För hur formar gruppen egentligen sitt sound sins emellan? Det handlar ju inte bara om vanlig traditionell stämsång utan man upplever att RG går ett steg till. Troligen är det möjligt därför att rösterna är så formbara. Katarina Henryson och Anders Edenroth är till exempel två vackra altröster, men båda klarar lätt partier i sopran- och tenorstämmor. Liknande egenskaper har även övriga medlemmar och det ger en fantastisk klang- och spännvidd. Givetvis bottnar även samklangen i det faktum att gruppen fyller 20 år just i år.

Mycket av kvällens repertoaren var hämtad från senaste plattan, In the middle of life. RG sjunger utan ackompanjemang under hela föreställningen, men det unika är att man också kan imitera instrument så naturtroget. Anders Jalkéus basspel är förvånande perfekt  och vi hör rösterna forma även cymbaler och blås. Basiemedleyt i slutet var i bästa SweDanes-klass, kanske till och med strået vassare.

Under kvällen framträdde alla i solistroller, alla av hög klass. Katarina Henrysons textlösa leadsång i Janne Johanssons folkjazziga, Svallvågor minns man med stort välbehag. Likaså Anders Edenroths vackra bröllopsballad, Ett liv för mig.

Efter nummer som Peder Karlssons låt utan ord om den lilla byn Göthe på Färöarna och Micke Tretows festliga manicklåt (Evighetsmaskinen) var publiken helt sänkt och förbluffad. Och inte fick vi många chanser att hämta andan innan det var dags för nya melodiska åkturer.

Nu förstår jag varför The Real Group lagt en hel värld för sina fötter. Gruppen är unik. Dess like finns inte!

  

Fotnot: The Real Group består av Anders Edenroth, Peder Karlsson, Katarina Henryson, Anders Jalkéus och Margareta Jalkéus.

Mer läsning

Annons