Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världskulturmuseer tvingas slås ihop

Annons
Medelhavsmuseet tvingas stänga. Utställningssalarna på Östasiatiska och Etnografiska museerna i Stockholm kommer att gapa tomma. Det blir konsekvenserna av regeringens bantning av anslagen till Statens museer för Världskultur.

Regeringens sparkrav drabbar också det nyöppnade Världskulturmuseet i Göteborg som drastiskt måste banta sin verksamhet.

På onsdag fattar världsmuseernas styrelse beslut om vilka åtgärder som måste vidtas för att möta den anslagsminskning på 5,7 miljoner kronor som regeringen har lagt fram i budgetpropostionen.

Enligt ett pressmeddelande, undertecknat av samtliga museichefer samt styrelseordföranden Christina Rogestam, beslutar styrelsen då om en sammanlagning av två av de tre museerna i Stockholm. Medelhavsmuseet, det enda museet i Stockholm som representerar islam, är stängt för ombyggnad öppnas troligen inte igen. Styrelsen kommer också att besluta att alla aktivitetsmedel för de fyra museerna fryses för nästa år. Konsekvensen blir att de museer som arbetar med det internationella kulturarvet i Sverige inte kan göra några utställningar alls under det av regeringen proklamerade mångkulturåret 2006. (PM)

Mer läsning

Annons