Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vassaste uppsättningen någonsin"

/
  • Nationalteaterns rockorkester har varken varit eller är ett politiskt band av något slag.

Ikväll finns chansen att uppleva ett livs levande kulturminne. Nationalteatern spelar på Skönsbergs Folkets Hus och med sig har de en överraskning. – Vi kommer att spela låtar som vi inte spelat på hur många år som helst. Till exempel Ut i Vida Världen; förresten den har vi nog aldrig spelat live sedan \"Rockormen\" i slutet av 70-talet, säger frontmannen Ulf Dageby.

Annons
Som namnet ger en ledtråd om så var Nationalteatern från början en teatergrupp. Den lades ner 1993. Men långt innan teatern lades ner fanns en utbrytargrupp Nationalteaterns Rockorkester som släppte sitt första album Ta det som ett löfte... inte som ett hot 1972.
Resten har redan skrivits in i svensk musikhistoria.
Vi har den vassaste uppsättningen någonsin nu, hävdar Ulf Dageby, gitarrist och låtskrivare i Nationalteatern. Jag tycker aldrig att vi varit så här bra, det är så uppfriskande att ha med Mattias Hellberg och Jaqee i bandet.
Nationalteatern spelade inför stor publik på Gatufesten år 2002. Men så har det inte alltid varit i Sundsvall.
Jag minns en gång i Sundsvall, kanske 1977 eller så. Då spelade vi i någon gammal folkpark inför fyra personer vi var fler på scen! Men vi körde hela spelningen och snackade med dem och de fick önska låtar, det var riktigt kul.
Under de nära 40 år som Nationalteaterns Rockorkester funnits så har det ständigt tillkommit nya fans i alla åldrar. Trots att de inte längre skriver nya låtar.
Men tur är kanske det i alla fall för dem själva.
Vi spelar bara gamla låtar, gör vi inte det så kastar publiken tomater på oss.
Under åren har ändå låtarna förändrats och fräschats upp och publiken brukar vara från 70 år och yngre. En del är där för att återuppleva gamla minnen, andra för att helt enkelt lyssna på sina idoler.
Tonåringarna står vid kravallstängslet och sjunger med. De brukar sjunga Rövarkungens ö, den är nästan 20 minuter lång och de kan vart enda ord, det är imponerande. Sen har vi de som är lika gamla som mig, de står längst bak med skräck i blicken. Vi låter ju inte som vi gjorde förr.
Både teatergruppen och bandet Nationalteatern har fått lite som ett signum att de ska ha deltagit i den så kallade proggrörelsen. Men Ulf Dageby tycker inte att de varken varit eller är ett politiskt band av något slag, även om vissa av medlemmarna haft starka politiska åsikter.
Vi var inget plakatband. Främst var vi musiker, men visst var vi intresserade av politik, vissa var till och med anarkister så det var inget snällt gäng som reste runt i Sverige. Men vi gjorde vad vi ville som teater och det gör vi som rockband också.
Förutom Nationalteatern är Ulf Dageby upphovsman till en mängd teater- och filmmusik, bland annat musiken till de åtta första Beckfilmerna. I början av nittiotalet studerade han komposition i fyra år, enligt honom själv fyra fantastiska år, en stor utmaning som dessutom var ekonomiskt krävande då han var för gammal för att ta studielån.
Jag ville ha fler verktyg att arbeta med. Jag är intresserad av att göra musik för symfoniorkestrar och även körmusik. Jag längtar nästan tills jag blir pensionär, då kommer jag att lägga mycket tid på det.

Mer läsning

Annons