Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veckans film: Filmen stänger in sig i kabyssen

/

Kocken

Annons

Året är 1970 och 19-årige Martin mönstrar på ett lastfartyg med destination Sydafrika. Martin är andrekock och med sig har han sin kompis, kockeleven Sundsvall. Jo, han kallas Sundsvall, men varför förklaras aldrig.
Så snart Martin och Sundsvall träffar fartygets förstekock ångrar de att de följt med på resan. Kocken (Kjell Bergqvist) är nämligen en pennalist utan motstycke, en pedantisk sociopat.
Kocken ansar sin smala mustaschsträng lika nitiskt som han driver sitt kök. På fartygets däck tränar han dagligen enligt ett strikt schema. Han rakar sig med äggula. Han klär sig som en illa upplyst casanova. Och allt vill han lära Martin. Han har fattat tycke för sin andrekock och vill bjuda in honom i det fuffens han har för sig på båten.
Karaktärernas motiv och relationer till varandra är höljda i dunkel. Allt som sker hänger löst, utan sammanhang. Filmen är näst intill fientlig på det sättet. Som om den inte vill bli sedd. Och när några detaljer till sist blir kända visar de sig vara ointressanta.
Affisch, titel, idé och teknisk kvalitet andas kortfilm och förmodligen var det så historien skulle ha berättats. Då hade kanske mer än Kjell Bergqvist och hans brunkräm nått fram.

Mer läsning

Annons