Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veckans filmkrönika

Film, drugs and rock 'n' roll

Annons
Den som sa att idrott och alkohol inte går ihop visste uppenbarligen inte vad han talade om. Sällan sups det väl så mycket som när fotbolls- eller hockeylaget ska fira något. Att det är lördag, till exempel. Och på läktaren
och framför tv:n ser det likadant ut. Öl och sprit, öl och sprit.

Att så kallad finkultur och alkohol är ett lika kärt par är lätt att se genom att slänga ett öga åt Dramaten i Stockholm. I pausen kan publiken läska sig med ett par glas vin och på nätterna använder ensemblen den kungliga teatern som lokal för efterfesten.

Så varför ska film vara annorlunda? I England kan man köpa en öl tillsammans med biljetten och sedan rapa gott i salongen. Häromkvällen gjorde jag själv ett försök hemma. Med vitt vin. Det blev ganska lyckat.

Att välja rätt film är förstås nyckeln till framgång. Ett drama om, säg, förintelsen gör sig inte i salongsberusat tillstånd. Halvrisiga komedier är bäst, eller filmer så pompösa att de imploderar av alla pretentioner. Austin
Powers är som bäst efter fyra-fem öl. Och en film som Pearl Harbor kan faktiskt vara uthärdlig efter en god middag och en halv flaska rödtjut.

Ännu roligare är det att reducera filmen till ett verktyg för festen med hjälp av det som amerikanerna kallar "drinking games". Prova till exempel att se Titanic och dricka en shot varje gång Leonardo DiCaprio tittar under lugg. Se valfri Colin Nutley-film och snapsa varje gång Helena Bergström gråter eller visar brösten. Eller se Kill Bill och hutta så fort någon dör.
Stryk det sista förresten, då det kan leda till akut alkoholförgiftning. Men du fattar idén.Och det funkar lika bra med tv. Ett drinking game kan liva upp vilket skitprogram som helst.

Nu är förstås det här undantag. Film ska avnjutas i nyktert tillstånd. Så klart. Herregud. Kombinationen alkohol och film har dock aktualiserats av den pågående filmfestivalen. Draken ger nämligen alla som uppskattar kiss-och-bajs-humor en sällsynt chans att komma ut ur garderoben och skratta tillsammans med andra.
Och vad stimulerar kiss-och-bajs-humor bättre än lite hojtarolja?

Festivalen har den goda, eller ska man säga dåliga, smaken att visa The aristocrats, en dokumentär om alla snuskiga skämts moder. Och filmen visas inte lite när som helst, utspridd på måfå någonstans i festivalprogrammet, utan den visas som sista film innan avslutningsfesten på lördag.
Det betyder att den som är ute efter partaj har ett utmärkt tillfälle att smörja upp sig lite lagom, skratta sig fördärvad till närmast obeskrivliga obsceniteter, och sedan avnjuta en konsert med Doktor kosmos.

Att alkohol och musik hör ihop behöver jag inte ens nämna i sammanhanget. Det finns ju till och med en slogan för det.

Mer läsning

Annons