Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veckans premiärer

Annons
Skeleton Key
Caroline (Kate Hudson) flyttar in i en handikappad mans hus för att ta hand om honom. Hon får en nyckel av mannens fru som kan låsa upp varje dörr i huset utom en mystisk dörr på vinden. Mystiska saker börjar hända och det verkar som om det har något med rummet på vinden att göra.

Sex, hopp och kärlek
Birgits ungdomskärlek Bertil återvänder efter 19 år. Birgit är gift med en annan man, men kan inte hjälpa att bli attraherad av Bertil som numera är en tv-kändis. Saker ställs på sin spets.

Betyg: 4

Liftarens guide till galaxen
Arthur Dents liv kastas minst sagt omkull då han får reda på att hans bäste vän är en utomjording och att Jorden kommer att förintas om bara några minuter. För att överleva får Arthur lift med ett rymdskepp. Fansen kommer inte att bli besvikna den är precis så lustig, knasig, rolig och flummig som man kan förvänta sig. Skådespelarna känns nästan som om de är gjorda för sina roller.
SJ

Steget efter
Rolf Lassgård som kommisarie Wallander jagar en seriemördare i den hittills bästa Wallander-filmen. Danske regissören Birger Larsen fångar skickligt det mest väsentliga i Henning Mankells litterära förlaga, och Lassgård är med sin tyngd och totala närvaro i agerandet ett självklart och övertygande centrum.
HL

Sin city
Sin city är baserad på tre av Frank Millers serieböcker och handlar om lika många män som går igenom i princip samma sak. De försöker alla rädda "sin" kvinna i en berättelse med stinkande beskyddardrag och närmast perversa inslag av våld. Visuellt stark, magstark och stjärnstark.
HN

Betyg: 3

Star wars episod III Mörkrets hämnd
Anakins resa mot den mörka sidan är en berättelse som är tilldragande i all sin naivitet precis som Luke Skywalkers kamp i de tre gamla filmerna. Den bästa av de nya Star wars-filmerna, men intrigen är tunn och storyn står ofta och stampar.
HN

Zuperzebran
Barnfilm om en zebra som inte förstår att han är en zebra och satsar på att bli galopphäst. Skämten är mest riktade till vuxna. Gulligt och med bra mänskliga skådespelare.
SJ

Betyg: 2

Valiant
Valiant är en småvuxen duva som drömmer om att bära meddelanden över Engelska kanalen under andra världskriget. När de brittiska brevduvorna en efter en blir tillfångatagna av en ondskefull nazistfalk får han chansen. Manusförfattarna lyckas inte åstadkomma mer än halvtrötta fågelrelaterade lustigheter och dratta-på-ändan-humor för barnen.
HN

Batman begins
Chris Nolan har regisserat historien om hur det gick till när Bruce Wayne blev Batman. Efter att ha sett sina föräldrar mördas svär Bruce Wayne att han ska göra Gotham City till en tryggare plats. Actionscenerna förvirrar mer än de fängslar och storyn, temat och karaktärerna hanteras stelt.
HN

The Wedding crashers
John och Jeremy är två kompisar som specialiserat sig på att våldgästa bröllop för att kunna ragga på desperata tjejer. Men på ett bröllop möter John Claire och faller pladask. Vassa repliker övergår plötsligt till jolmig romantik och filmen håller inte ihop.
HN

Fantastic Four
Fyra astronauter utsätts för kosmisk strålning under ett uppdrag i rymden och får superhjältars egenskaper. Tillsammans måste de bekämpa den onda Dr. Doom. Trötta grepp tas till för att visa ont och gott, och helhetsintrycket är hafsigt.
HN

Mr & Mrs Smith
Brad Pitt och Angelina Jolie spelar man och hustru. De är lönnmördare på var sina håll, utan den andres vetskap, och det går alldeles utmärkt tills de får i uppdrag att ta kål på varandra. En actionrulle med snygga storstjärnor i roller långt under deras kapacitet, där intellektet som bäst lämnas oförändrat.
HN

HL: Henry Lundström, HN: Håkan Norberg, SJ: Sandra Jonsson

Mer läsning

Annons